RAHOJ PRELOMIO: Madrid suspendovao vladu Katalonije, autonomija ostala

Autor: Tanjug

Svet

21.10.2017

12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvanični Madrid aktivirao je član 155 Ustava i suspendovao vladu Katalonije, ali Kataloniji nije ukinuo autonomiju, saopštio je španski premijer Marijano Rahoj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Doneo tešku odluku: Marijano Rahoj

- Španska vlada morala je da primeni član 155 Ustava iako to nismo želeli - izjavio je Rahoj.

Osim toga, Rahoj je naveo da će time ovlašćenja katalonske administracije će biti preneta na centralnu vladu, ali i da se ne ukida autonomija katalonije, već da Madrid samo suspenduje regionalnu vladu.

Rahoj je rekao i da traži dozvolu da raspusti katalonski parlament i raspiše preveremene izbore u tom regionu u roku od šest meseci. 

Ovo je prvi put da je centralna vlada Španije u Madridu primenila član 155 Ustava kako bi rasformirala regionalnu vladu i sazvala nove izbore. 

Prema članu 155 ukoliko regionalna vlada prekrši svoje ustavne obaveze ili "postupa na način koji ozbiljno ugrožava opšti interes Španije", Madrid može da "preduzme neophodne mere da je silom natera na saradnju ili da zaštiti pomenuti opšti interes". 

Španska vlada počela je nešto ranije sednicu povodom krize u Kataloniji. 

Cilj sednice je bio da se donese odluka o tome koja će konkretna ovlašćenja biti oduzeta Kataloniji koja trenutno uživa široku autonomiju, uključujući kontrolu nad zdravstvom i obrazovanjem, ali i drugim oblastima, preneo je AFP. 

Nakon što je Katalonija 1. oktobra održala zabranjeni referendum o nezavisnosti, Ustavni sud Španije saopštio je da je nedavni referendum o otcepljenju Katalonije bio nezakonit, a španski parlament je odbacio pokušaje katalonske vlade da se ta pokrajina odvoji od Španije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading