TRAMP "IZREŠETAO" MERKELOVU: Angela, glupa si, Rusi te drže u šaci!

Autor:

Svet

01.07.2020

05:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako je verovati Karlu Bernstajnu, novinaru koji je pre skoro pet decenija razotkrio aferu "Votergejt", a sada za CNN prikupio podatke o telefonskim razgovorima predsednika SAD Donalda Trampa sa svetskim liderima, šef Bele kuće ne bira reči kada se obraća zapadnim političarima, ali je mnogo uzdržaniji prema liderima Rusije i Turske.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel i Donald Tramp

Tekst Bernstajna (76), koji je svojevremeno zajedno sa kolegom iz Vašington posta Bobom Vudvordom naterao na ostavku tadašnjeg republikanskog predsednika Ričarda Niksona, više nego očigledno je deo kampanje demokrata čiji je cilj da što više diskredituju Trampa pred predsedničke izbore u novembru.

Bernstajn je, pozivajući se na neimenovanog nemačkog zvaničnika, objavio da su u Berlinu bili toliko uznemireni "veoma agresivnim" načinom na koji je Tramp vodio razgovore telefonom sa njihovom kancelarkom Angelom Merkel da je doneta odluka da se samo veoma malom krugu zvaničnika dozvoli da slušaju te razgovore. Izvori na koje se poziva Bernstajn tvrde da se Tramp prema Merkelovoj ponašao nasilnički i omalovažao je na "skoro sadistički" način.

- Neke od stvari koje je kazao Angeli Merkel su jednostavno neverovatne: nazvao ju je "glupom" i optužio da je Rusi drže u šaci. On je najstroži prema onima koje smatra slabićima, a najslabiji prema onima prema kojima bi trebalo da bude strog - tvrde ti izvori.

Oni dalje kažu da je Merkelova Trampove komentare primala kao da je nimalo ne pogađaju i da je u razgovorima uzvraćala činjenicama.

Bela kuća: Tramp pregovarač svetske klase

RepublikaFoto: pixabay.com
Bela kuća

Biznis insajder je od Bele kuće zatražio komentar teksta objavljenog na sajtu CNN. Zamenica Trampove portparolke Sara Metjuz saopštila je da je "predsednik Tramp pregovarač svetske klase koji je konstantno radio na unapređivanju interesa Amerike na svetskoj sceni".

- Počevši od pregovaranja o fazi 1 dogovora sa Kinom i sporazuma o slobodnoj trgovini SAD-Meksiko-Kanada (USMCA) do obezbeđivanja da NATO saveznici daju više novca i pobede nad Islamskom državom, predsednik Tramp je pokazao sposobnost unapređivanja strateških interesa Amerike - navela je Metjuzova.

MEJOVA BUDALA I BESKIČMENJAK

Deo Bernstajnovog teksta odnosi se i na Trampove razgovore sa Terezom Mej, britanskom premijerkom koja je bila na čelu vlade u Londonu od 2016. do 2019. Ponašanje šefa Bele kuće prema Mejovoj opisano je kao "ponižavajuće i nasilničko". Tramp ju je navodno napadao govoreći joj da je budala i da se ponaša kao beskičmenjak po pitanju Bregzita, NATO i imigranata.

- Toliko bi ga iznerviralo nešto u vezi sa Terezom Mej da bi onda bio jako loš prema njoj u telefonskom razgovoru - kaže Bernstajnov izvor.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tereza Mej i Donald Tramp

Navodi se i da je francuski predsednik Emanuel Makron često zvao Trampa da ga ubeđuje da treba da ima drugačiju politiku po pitanju klimatskih promena, što je američkog predsednika toliko iritiralo da je uzvraćao držanjem lekcija Makronu, koje je jedan izvor opisao kao verbalno bičevanje. Tramp je Makronu zamerao što Francuska i druge zemlje ne izdvajaju dovoljno novca za NATO, zbog francuske liberalne politike prema migrantima i trgovinskog disbalansa u odnosima sa SAD. Tvrdi se da se Tramp agresivno postavljao i u razgovorima sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, premijerom Australije Skotom Morisonom, kao i prema pojedinim američkim guvernerima kada ih je kritikovao u vezi sa koronavirusom.

PUTIN ORTAK IZ SAUNE

Prema Bernstajnovim izvorima, telefonski razgovori Trampa sa predsednicima Rusije i Turske Vladimirom Putinom i Redžepom Tajipom Erdoganom bili su posebno šokantni pošto se šef Bele kuće skoro nikada nije dovoljno pripremio za ono o čemu treba da razgovara, što su ova dvojica koristila. Navodi se da je uz razgovorima sa Putinom Tramp većinom pričao o sebi samom, najčešće na preterano pohvalan način, naglašavajući uspeh "bez presedana" koji je postigla privreda SAD pod njegovim vođstvom. Tramp se Putinu hvalio da je svojevremeno organizovao izbor za mis univerzum u Moskvi kako bi izazvao divljenje šefa Kremlja. Za razgovore njih dvojice jedan od izvora je kazao da su zvučali kao da ih vode "dva tipa u sauni".

Erdogan je jedini zvao češće od Trampa, što je očigledno vredelo pošto je predsednik SAD u jednom odlučio da povuče trupe iz Sirije, što je odgovaralo Turskoj, ali i Rusiji. Trampove savetnike posebno je brinulo to što je Erdogan ignorisao protokole Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, a bili su ubeđeni da turske tajne službe u Vašingtonu znaju Trampov dnevni raspored obaveza i lokaciju pošto je Erdogan zvao Trampa baš onda kada je ovaj bio slobodan. Jednom prilikom dobio ga je dok je Tramp igrao golf i usledio je poduži razgovor koji savetnici nisu očekivali.

PREMA NJIMA JE TRAMP AGRESIVAN

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Emanuel Makron

- nemačka kancelarka Angela Merkel

- predsednik Francuske Emanuel Makron

- premijer Kanade Džastin Trudo

- premijer Australije Skot Morison

- pojedini američki guverneri

PREMA NJIMA JE TRAMP BLAGONAKLON

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Vladimir Putin

- predsednik Rusije Vladimir Putin

- predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading