Grenelova reakcija na tekst "Njujork Tajmsa": Nije bilo govora o razmeni teritorija, niti je planirano brzo rešenje

Autor: Republika

Svet

26.06.2020

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel reagovao je na članak o dijalogu Beograda i Prištine objavljen u američkom listu "Njujork tajms", navodeći da niko nije planirao brzo rešenje, kao i da u njegovom prisustvu nije bilo govora o razmeni teritorija.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ričard Grenel

Grenel je na Tviteru, komentarišući tekst Njujork tajmsa, u kojem se, između ostalog, navodi da odlaganje samita Beograda i Prištine u Vašingtonu predstavlja udarac za spoljnu politiku američkog predsednika Donalda Trampa, napisao da u članku ima mnogo grešaka.

On je naveo da je pristup SAD oduvek koncentrisan na ekonomiju i zapošljavanje, te da niko nije verovao u brzo rešenje, što je pogrešan narativ u medijima.

Napisao je i da je razgovarao direktno sa nemačkim i francuskim savetnicima za nacionalnu bezbednost kako bi uskladili "ograničen (i isključivo ekonomski) pristup".

- Mi se ne mešamo u politiku Kosova i Srbje. Mi koordinišemo sa onim ko je odgovoran - naveo je Grenel.

On je istakao i da se o razumeni teritorija pred njim nikad nije razgovaralo.

Američki list Njujork tajms piše da je odlaganje samita Beograda i Prištine u Vašingtonu predstavlja udarac za spoljnu politiku američkog predsednika Donalda Trampa.

"NJujork tajms" u tekstu navodi da se Trampova administracija nadala da bi inicijativa za stabilizaciju Balkana, pod posredstvom SAD, mogla da poboljša negova spoljnopolitička dostignuća u izbornoj godini.

Međutim, podseća da je sastanak u Vašingtonu odložen u četvrtak nakon što je Hašim Tači optužen za ratne zločine.

- Američki zvaničnici nadali su se da bi taj skup mogao da otvori put za konačno rešavanje dugogodišnjih tenzija između dve balkanske zemlje - navodi list.

"Njujork tajms" ističe da su saobraćajne veze između dve strane ograničene, a ekonomske veze zategnute.

- Grenel se nadao da bi samit u subotu mogao da podstakne trgovinske i poslovne odnose između dve zemlje, pružajući zamah za formalnije mirovne pregovore krajem godine - navodi list.

Njujork tajms piše da je Grenel vršio veliki pritisak na političare sa KiM, a od Srbije, koju opisuje kao saveznika Rusije, imao samo nekoliko zahteva.

List tvrdi i da je zauzimao strane u političkom sporu između Tačija i Aljbina Kurtija, nekadašnjeg kosovskog premijera.

Navodi i da je Grenel govorio protiv Kurtija, kojeg su kasnije napustili koalicioni partneri, što je dovelo do kolapsa njegove vlade i izazvalo ustavnu krizu na KiM.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading