HILARI UGASILA: Pad albanskog lobiste Engela ruši vrhušku demokrata

Autor: Tanjug

Svet

25.06.2020

16:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pad albanskog lobiste u Kongresu Eliota Engela na unutarstranačkim izborima demokrata u njujorškom Bronksu, po svemu sudeći, neće rastužiti samo prištinske vlasti, koje ostaju bez glavnog oslonca u Vašingtonu, već će imati mnogo šire posledice po kliku, koja već tri decenije upravlja Demokratskom partijom i američkom politikom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hilari Klinton

Afroamerikanac Džamal Boumen (44), direktor srednje škole u Bronksu, proglasio je pobedu nad Engelom (73), moćnim čelnikom Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa pošto u odnosu na njega ima prednost veću od 25 odsto i smatra da ni oni glasovi koji su zbog pandemije koronavirusa poslati poštom i pristižu do 30. juna neće promeniti ishod izbora. Iz Engelove kampanje je poručeno da Boumen prerano slavi, a ni agencija AP nije proglasila pobedu Boumena, pa nije isključeno da će "duboka država" ovde pokušati da izvrši nemoguće i spase Engela.

 

Bivša konobarica Bajdenova potpredsednica?

Engelov pad mogao bi da bude ozbiljna lekcija za demokratskog predsedničkog kandidata Bajdena, koji je već obećao da će u trci za Belu kuću uz sebe imati potpredsednicu, a američki mediji pominju da bi u novoj situaciji to upravo mogla da bude trenutno najmlađa kongresmenka Okasio-Kortez. Ona je kao studentkinja stažirala u kancelariji uticajnog senatora iz Masačusetsa Teda Kenedija, a nakon što je diplomirala međunarodne odnose i ekonomiju u Bostonu 2011. vratila se u rodni Bronks, gde je radila kao konobarica. Kasnije se ponovo uključila u politiku i bila deo predsedničke kampanje Bernija Sandersa 2016, a dve godine kasnije se i sama kandidovala za Kongres.

RepublikaFoto: youtube.com/ Halil Mula
Eliot Engel

Ono što je sigurno jeste da je Engelov pad pokazao da glasače demokrata više uopšte ne zanima šta kaže i koga podržava bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton i ostatak stranačke vrhuške, u kojoj niko nema manje od 70 godina.

Više informacije iz rubrike svet pronađite ovde.

Engel nije brinuo za novi mandat sve do kraja maja i ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom policijskog privođenja u Mineapolisu nakon čega su krenuli rasni nemiri i naglo porasle šanse afroameričkog kandidata Boumena, pa su Klintonova (73), predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (80) i vođa demokrata u Senatu Čak Šumer (70) morali hitno da stanu uz albanskog lobistu. Međutim, ta njihova podrška pretvorila se u debakl.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džamal Boumen

Tramp prebacuje vojsku u Poljsku, ali očekuje dobre odnose s Rusijom

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da SAD i dalje očekuju da imaju dobre odnose sa Rusijom, uprkos planovima o premeštanju pojedinih vojnika iz Nemačke u Poljsku.

- Mislim da to šalje veoma snažan signal Rusiji, ali mislim da je još jači signal Rusiji činjenica da Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara za kupovinu energije od Rusije putem gasovoda (Severni tok 2) - rekao je Tramp u sredu na konferenciji za novinare sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom u Vašingtonu.

Kako je ranije objavljeno, SAD i Poljska potpisuju nov sporazum o vojnoj saradnji u okviru kojeg bi SAD mogle da pošalju dodatne vojne snage u tu zemlju.

 

Boumena je snažno podržala najmlađa američka kongresmenka latino porekla Aleksandrija Okasio-Kortez (31), koja predvodi novi talas demokratskih političara iz redova manjina. Ona, zajedno sa senatorima Bernijem Sandersom i Elizabet Voren, vodi levičarsku frakciju Demokratske partije, koja je priznala poraz od Džoa Bajdena u trci za rivala Donalda Trampa na predsedničkim izborima u novembru.

Okasio-Kortezova je ove nedelje, istog dana kada je Boumen ostvario ogromnu prednost u odnosu na Engela, na unutarstranačkim izborima u svom kongresnom okrugu u Njujorku ubedljivo pobedila sa više od 50 procenata prednosti u odnosu na protivkandidatkinju, uz koju su, inače, stajali čelni ljudi "Blekstouna" i "Goldman Saksa", giganata sa Volstrita.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading