ŠOK U VAŠINGTONU! Protestanti srušili spomenik generala Konfederacije Alberta Pajka

Autor: Tanjug

Svet

20.06.2020

22:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učesnici protesta povodom smrti Afroamerikanca Džordža Flojda srušili su i zapalili statuu generala Konfederacije u Građanskom ratu Alberta Pajka u Vašingtonu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Učesnici protesta su Pajkov kip srušili u petak uveče na trgu udaljenom oko tri kilometra od Bele kuće, preneo je Glas Asmerike.

Spomenici Konfederaciji, simboli južnih saveznih država koji su ostali izaneuspešnog pokušaja da se zadrže Afroamerikanci u ropstvu, bili su predmet kritika i prethodnih decenija, a pogotovo tokom protesta koji se sada odigravaju, navodi VOA.


U demonstracijama zbog smrti Flojda, veći broj statua podignutih u čast Konfederacije oštećen je ili srušen tokom proteklih sedmica u državama na jugu SAD, javio je ranije AP.

Protesti širom SAD i sveta traju od 25. maja kada je Flojd preminuo tokom nasilnog policijskog privođenja u Mineapolisu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading