Uklonjen kip Krirtofera Kolumba u San Francisku

Autor: Tanjug

Svet

20.06.2020

05:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Statuu italijanskog istraživača i moreplovca Kristofera Kolumba uklonile su gradske vlasti San Franciska pošto je u poslednjih nekoliko godina bila na meti vandalskih napada.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Dve tone težak kip, koji je podignut 1957. godine, u četvrtak je uklonjen po nalogu gradskog veća nakon što je poslednjih godina, a i nedavno bio na meti učesnika protesta protiv rasizma, koji smatraju da Kolumbo predstavlja "simbol represije", objavio je "San Francisko hronikl".

Predstavnica gradskih vlasti Ketrin Stefani nazvala je u svojoj objavi na Tviteru uklanjanje spomenika "potrebnim korakom", navodeći da on predstavlja "bolne temelje" istorije SAD.

"Ropstvo, pokoravanje i osvajanje moramo svi osuditi... kip je predstavljao izmišljenu ''sanitarnu'' verziju naše istorije", rekla je Stefani.

Ona je napisala i da "uklanjanje nije brisanje istorije".

Prošle nedelje je sa statue Kristofera Kolumba u Bostonu skinuta glava, dok je još jedan sličan spomenik bačen u vatru, a potom u jezero u američkoj saveznoj državi Virdžiniji.




 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading