KONAČAN OBRAČUN U VENECUELI U GODINI IZBORA: Madurov sud zabranio dve opozicione stranke

Autor: Tanjug

Svet

16.06.2020

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni sud Venecuele, lojalan predsedniku Nikolasu Maduru, danas je naredio preuzimanje dve najuticajnije opozicione stranke, u godini parlamenatrnih izbora, izvestio je AP.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nikolas Maduro

Vrhovni sud je suspendovao, a potom i zamenio kompletan upravni odbor stranke Pravda pre svega, samo dan nakon što je na isti način intervenisao i protiv stranke Demokratske akcije.

U obrazloženju suda se navodi da su odluke donete u skladu sa "neophodnim procesom restruktuiranja", a Maduro je na državnoj televiziji optužio opozicione stranke koje su kontrolisale skupštinu Venecuele u poslednjih pet godina, da su opljačkale nacionalno bogatstvo i kovale zaveru da se izvrši strana invazija na zemlju s ciljem da se nasilno okonča vladavina njegovih socijalista.


Skupština Venecuele bila je poslednja grana vlasti koja nije bila pod kontrolom Nikolasa Madura, ali on je najavio da će se i to promeniti nakon predstojećih izbora.

Opozicioni lideri su oštro reagovali na odluku Vrhovnog suda, a Henri Ramos Alup, lider najstarije političke partije u Venecueli, stranke Demokratske akcije, optužio je Madura za "otimačinu".

- Demokratska akcija će odoleti ovom sramnom napadu - izjavio je on.

- Ovo je novi manevar režima, novi napad s ciljem da se obezbedi mrvica kredibiliteta izbornoj farsi koju Maduro planira da sprovede ove godine, u kojoj bi navodno bio izabran novi saziv skupštine - zaključio je Alup.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading