Pustili ste Kosovo, sad kukajte zbog Katalonije!

Autor:

Svet

20.10.2017

05:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moćne države Evropske unije podstakle su na tlu čitave Evrope separatističke težnje kada su uz pritisak Amerike priznale i podržale nezavisnost Kosova, odvojivši tu teritoriju od srpske zemlje, pa se upravo iz tog razloga sada suočavaju sa slomom Španije i katalonskom krizom, izjavio je juče ruski predsednik Vladimir Putin, oplevši po licemernoj politici Brisela.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šef Kremlja podsetio da je talas separatizma u Evropi počeo sa cepanjem srpske zemlje, oglasivši se po tom pitanju u trenutku kad se vlada u Madridu odlučila na najveći presedan u istoriji - da ukine katalonsku autonomiju

On je, govoreći na završnoj plenarnoj sednici Međunarodnog debatnog kluba "Valdaj" u Sočiju, tako prvi put komentarisao dramu u jednoj od vodećih članica Unije, koja se suočava sa moćnim separatističkim težnjama u bogatom regionu Kataloniji. Šefa Kremlja posebno je iziritirala činjenica da su svi najviši zvaničnici Unije nedavno na sva usta isticali kako se situacija sa južnom srpskom pokrajinom i Katalonijom ne može porediti jer je "Kosovo specifičan slučaj i slučaj za sebe".

- Sa ovom situacijom u Kataloniji videli smo da i u mnogim drugim evropskim državama postoje separatističke težnje pojedinih regiona. S tim u vezi moram da poručim prijateljima u Uniji - o tome je trebalo ranije da mislite - rekao je Putin ironično, a zatim podsetio da su svi svakako znali da na evropskom tlu postoje ogromne distinkcije i unutar samih država, ali da su svejedno podstakle cepanje Srbije.

- Primer Kosova je bio preloman trenutak i Evropa se sada suočava sa nezaustavljivim procesom separatizma, i to samo zbog kratkovide politike kojom je udovoljila Velikom bratu iz Vašingtona - naveo je on.

RepublikaFoto: twitter.com/Help Catalonia

Putin: Evropa se suočava sa nezaustavljivim procesom separatizma, i to samo zbog kratkovide politike kojom je udovoljila Velikom bratu iz Vašingtona

Kako je istakao, na snazi su očigledni dvostruki standardi koji zaustavljaju razvoj Evrope.

Inače, Putinove reči podstakao je i najnoviji dramatičan razvoj događaja u Španiji, nakon što je vlada te zemlje predvođena premijerom Marijanom Rahojem juče donela odluku da učini nešto što nijedna moderna država nije uradila u istoriji - da promeni ustav kako bi ukinula autonomiju svoje moćne pokrajine Katalonije. Mera koja predstavlja neviđeni presedan usledila je nakon što katalonski lider Karles Pučdemon nije želeo da povuče stav da najbogatiji španski region treba da bude samostalna država. On na tome, podsetimo, insistira nakon referenduma održanog 1. oktobra, na kom se od oko 40 odsto izašlih Katalonaca čak 90 odsto njih izjasnilo da je za otcepljenje od Španije.

Iako je vlada u Madridu to glasanje odredila kao neustavno, Pučdemon je insistirao da je referendum demokratsko pravo, te da se odluka većine naroda mora poštovati. On nije jednostrano proglasio nezavisnost Katalonije, već je po tom pitanju tražio pregovore sa vladom Rahoja, međutim, nije želeo ni da kaže da odustaje od autonomije. A upravo na tome je insistirao Madrid, za koji je povlačenje separatista bila jedina opcija da se ne preduzme kontroverzni korak ukidanja autonomije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Lider Katalonije Pučdemon juče odbio da se povinuje zahtevima premijera Rahoja, što je rezultiralo odmazdom

- Španska vlada će na vanrednoj sednici vlade sazvanoj za subotu pokrenuti član 155 španskog ustava koji omogućava suspendovanje katalonske autonomije - najavljeno je iz kancelarije španskog premijera.

Zbog kontroverzi koje sa sobom nosi pokretanje člana 155, strahuje se od izbijanja ogromnog nezadovoljstvo Katalonaca, pa i mogućnosti za građanski rat.

Niko iz EU nije uz Kataloniju

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani juče se ogradio od svih dešavanja u Španiji i izjavio da će Katalonija ostati sama ako predsednik regionalne vlade Karles Pučdemon proglasi nezavisnost.

- Bilo bi dobro da vlada Katalonije ne proglasi nezavisnost. Niko u Evropi ne bi mogao da prihvati samostalnost Katalonije, oni će u tome da ostanu sami. Naravno, mi podržavamo dijalog, ali to je španski problem - naglasio je Tajani.

Hronologija odnosa Katalonije i Španije

Viševekovna borba

- problemi između Španije i Katalonije počeli su pre nekoliko vekova, kada se Katalonija u XII veku ujedinila sa Aragonijom

- nakon toga, ona se u XV veku brakom Fernanda II od Aragona i Izabele I od Kastilje spojila sa Kastiljom, čime su se formirali obrisi Kraljevine Španije

- Katalonci su i u to doba imali svoj jezik i autonomiju

- pomeranjem trgovačkih puteva ka Atlantiku, Kastilja i Madrid su jačali, a Katalonci slabili

- to je za rezultat imalo gubitak autonomije 1714, nakon što je u sukobima za presto pobedila dinastija Burbon, protivnici Katalonije

- Kataloncima je nametnut španski jezik kao zvanični

- region ekonomski jača u 19. veku, pa se budi i katalonski nacionalizam, a početkom 20. veka razvija se pokret za nacionalnu autonomiju

- put ka nezavisnosti zaustavili su Španski građanski rat i dolazak na vlast brutalnog diktatora Fransiska Franka

- on je zabranio katalonski jezik i gušio bilo kakav oblik nacionalizma, što se promenilo 1975.

- tri godine kasnije Katalonija je dobila visok stepen političke autonomije

- nacionalizam jača od 2008, u vreme ekonomske krize, jer je Katalonija znatno razvijenija od ostatka Španije

- nakon nemira 2012, bivši predsednik Katalonije Artur Mas odobrio je kampanju za nezavisnost

- otad je održan niz nezvaničnih referenduma, ali i demonstracija pod sloganom "Katalonija, sledeća evropska država"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading