EU danas otvara unutrašnje granice: Evo kako će to funkcionisati u praksi

Autor: novosti.rs

Svet

15.06.2020

06:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preporučeno otvaranje unutrašnjih granica EU stupa na snagu danas. Iako su se u Briselu nadali da će se evropsko jedinstvo demonstrirati bar oko datuma na izlasku iz izolacije, kada se to već nije dogodilo na njenom početku, to neće biti tako. Najveći deo zemalja uskladiće svoje odluke s preporukom, ali ima i dosta izuzetaka. Pritom, gotovo svaka zemlja ima svoju zasebnu politiku i načine otvaranja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Putovanje pri takvim uslovima predstavlja pravi izazov. Glavobolja čeka sve one koji ovih dana nemaju preča posla, nego da prelaze granice unutar jedinstvenog šengenskog prostora.

Bugarska je poranila još od 1. juna. Među dobrodošlima su i Srbi. Italija se "otključala" 3. juna, s nadom da će nadoknaditi bar deo štete u jeku turističke sezone. Austrija, tako, od ponedeljka otvara svoje unutrašnje šengenske granice, ali se na spisku od tridesetak zemalja ne nalaze Italijani iz Lombardije, Šveđani i Britanci.

I kad krenu u Grčku, žitelji najosetljivijih italijanskih regiona, ali i drugih rizičnih predela iz EU, kao što je, na primer, pariski okrug, moraće, sve do 30. juna, u sedmodnevnu izolaciju. Od pomenutog datuma, nadalje, za žitelje ovih regiona vršiće se nasumični test brisom iz grla i nosa. S druge strane, za Atinu su dobrodošli i građani Srbije, Kine, Australije, Novog Zelanda, Japana, Južne Koreje.

Uz Grčku, koja, kao i Italija, takođe vapi za turistima, granice će sada otvoriti i Belgija, Francuska, Nemačka... Zanimljivo je da i tu ima sitničavosti. Zvanični Berlin je, tako, otvario prolaz 14. juna u ponoć, a Francuska to čini 24 sata kasnije! Varšava je, to uradila trinaestog.

Srbiji pristup Šengenu od 1. jula

Evropska unija je odlučila da od 1. jula otvori spoljne granice, i to samo za određene zemlje. Među njima su i države Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju. Zvanični Brisel je ovu odluku obrazložio kontrolisanom epidemiloškom situacijom u našem regionu, koja je bolja nego u mnogim zemljama EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading