(VIDEO) AMERIKA TEMPIRANA BOMBA! Policija u Atlanti UBILA još jednog nenaoružanog AFROAMERIKANCA: Rasni RAT na pomolu?!

Autor: blic.rs, republika.rs

Svet

14.06.2020

07:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demonstranti su u subotu zatvorili glavni auto-put u Atlanti i zapalili restoran Vendis u kojem je policija upucala crnca dok je pokušavao da izbegne hapšenje, a incident je zabeležen na video snimku i zasigurno će podstaknuti još više demonstracija širom zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Neredi su izbili nakon što je pao mrak u Atlanti, zbog smrti 27-godišnjeg Rejšarda Bruksa. Slike na lokalnoj televiziji prikazivale su restoran u plamenu više od 45 minuta pre nego što su vatrogasne ekipe stigle da ugase požar, piše "Večernji list".

Ostali demonstranti krenuli su na auto-put i zaustavili saobraćaj, pre nego što je policija postavila red automobila kako bi ih zaustavila. Vlasti još nisu objavile imena dvojice policijskih službenika koji su bili uključeni u pucnjavu, a obojica su bili beli.

Bruks je bio otac kćeri koja je u subotu proslavila rođendan, rekli su njegovi advokati. Njegova smrt od policijskog metka dogodila se nakon više od dve nedelje demonstracija u većim gradovima Sjedinjenih Država zbog smrti 46-godišnjeg crnca Džordža Flojda, koji je 25. maja umro pod kolenom policijskog službenika u Mineapolisu.

Više od 100 ljudi u Atlanti pozvalo je da policajci u tom slučaju budu kazneno optuženi. Poziv je došao nakon što joj je javljeno da je Bruks zaspao u autu kroz prolaz u restoran. Policajci su bezuspešno pokušali da ga testiraju na alkohol, a zatim privedu, navodi Istražni biro Džordžiije. Okružni državni advokat okruga Fulton, Pol Hauard, mlađi, rekao je u izjavi eelektronskom poštom da je njegova kanelarija "već pokrenula intenzivnu, nezavisnu istragu incidenta", dok čeka nalaze Državnog istražnog biroa.

Šefica policije podnela ostavku

Šefica policije Erika Šilds je zbog incidenta podnela ostavku, koju je prihvatila gradonacelnica Keiša Lens Botoms.

- Ne verujem da je to bila opravdana upotreba smrtonosne sile i zatražila sam da se policajac odmah otpusti - rekla je Botoms na konferenciji za novinare, prenosi Glas Amerike.

Oko 150 demonstranata, među kojima i članovi porodice Rejšarda Bruksa (27), okupilo su se ispred restorana gde je upucan. Policija je zatvorila nekoliko ulica oko restorana, dok su učesnici protesta mirno šetali.

Biro za istragu savezne države Džordžije saopštio je da istražuje Bruksovo ubistvo, dok je policija navela da se opirao hapšenju nakon što je pao na alko-testu u petak uvece. Vlasti još nisu objavile imena dvojice belih policajaca, umešanih u pucnjavu.

Istražitelji su saopštili i da ispituju video koji su snimili očevici. Direktor Biroa za istragu Vik Rejnolds rekao je na konferenciji za novinare da snimak sa kamera iz restorana Vendis, gde se dogodila pucnjava, pokazuje da je Bruks po svemu sudeći držao omamljivac jednog od policajaca kada je počeo da beži.

"U tom trenutku, policajac poseže za svojim oružjem, puca i na parkingu pogađa gospodina Bruksa, koji zatim pada", objasnio je Rejnolds.

Na snimku se prvo vidi Bruks na zemlji, ispred automobila, kako se bori sa dva policajca a zatim, kako izgleda, grabi omamljivač jednog od njih.

Posle nekoliko sekundi, počinje da beži, nakon čega jedan od policajaca koristi svoj omamljivač. Na snimku se čuju pucnji i kako neko viče "uhvatio sam ga", a zatim se vidi kako Bruks leži na zemlji, piše Rojters.

Tužilac okruga Fulton saopštio je da je njegova kancelarija "već pokrenula intenzivnu, nezavisnu istragu incidenta", dok čeka rezultate istrage biroa države Džordžije.

Novi incident dogodio se nakon višenedeljnih protesta širom SAD zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading