"NIKADA NISMO BILI NEPRIJATELJI": General Haftar traži podršku od Izraela?

Autor: Tanjug

Svet

13.06.2020

21:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni zvaničnik blizak libijskom generalu Kalifi Haftaru zatražio je od Izraela podršku u ratu protiv međunarodno priznate vlade nacionalnog sporazuma (GNA), navodeći da dve zemlje imaju zajedničke interese.

Kalifa Haftar

- Nikada nismo bili i nikada nećemo biti neprijatelji i nadamo se da ćete nas podržati - rekao je Abdul Salam al-Badri, potpredsednik vlade sa sedištem na istoku, za izraelski list Makor Rišon.

Iako Izrael i Libija nemaju odnose i Jerusalim je izbegao bilo kakvu javnu raspravu o ratu, uveliko se spekuliše da podržava Haftarove snage zajedno sa Egiptom i zalivskim državama, piše Dzeruzalem post.


Tokom godina bilo je više izveštaja o tome kako su Izraelci obučavali Haftarove snage, a izraelski oružani sistemi su poslati u ratom razorenu zemlju.

Al-Badri je Izraelu poručio „delimo zajednički interes: Erdogan je terorista. Na istoj smo strani, bilo bi idiotski da to ignorišemo."

Iako u severnoafričkoj zemlji nije ostalo mnogo Jevreja, al-Badri je pomenuo istorijsku jevrejsku zajednicu u Libiji, rekavši da su „kroz istoriju služili kao utočište ljudima svih vera".

- Imamo dugu istoriju kontakta sa narodom Izraela i jevrejskom zajednicom - dodao je Al-Badri.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading