Guverner Njujorka potpisao zakon o reformi policije

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.06.2020

20:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Guverner Njujorka Endru Kuomo potpisao je zakon o sveobuhvatnoj reformi policije u toj saveznoj američkoj državi.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Endru Kuomo

Zakonom se zabranjuje tehnika "kragne", zahvat oko vrata tokom hapšenja, i ukida sporni državni zakon prema kojem su podaci o disciplinskim postupcima protiv policajaca čuvani kao poverljivi.

Zakon je deo paketa mera reforme policije koju su pokrenuli senatori u državnom Kongresu u Olbaniju ove nedelje usred protesta širom zemlje zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja.

- Reforma policije je odavno trebalo da se dogodi. Ubistvo Džordža Flojda je samo najskorije, ali se ove ne radi samo o tom ubistvu, nego o tome da smo u ovoj situaciji bili već mnogo, mnogo puta do sada - rekao je Kuomo.

On je, takođe, izdao uredbu kojom se od lokalnih vlasti i policije traži da razviju plan za modernizaciju policijskih strategija i programa.

Ti planovi, kako navodi Glas Amerike, moraju da razmotre upotrebu sile, predrasude koje postoje u policiji, kao i druga pitanja koja su pokrenula masovne proteste protiv rasizma.

Guverner je poručio da plan svake zajednice mora da se "ugradi" u lokalni zakon do 1. aprila 2021. da bi se kvalifikovale za državno finansiranje.

Kuomo je zakone potpisao na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovale majke Erika Garnera i Šona Bela, nenaoružanih Afroamerikanaca za čija ubistva je odgovorna policija, dodaje Dejli mejl.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading