PELOSI BI DA MENJA AMERIČKU ISTORIJU: Simboli u čast Konfederacije moraju biti uklonjeni

Autor: Tanjug

Svet

11.06.2020

18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je danas da simboli u čast generala koji su se tokom američkog građanskog rata (1861-1865) borili na strani Konfederativnih Američkih Država moraju biti uklonjeni sa Kapitol Hila i iz vojnih baza SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nensi Pelosi

- Njihova imena moraju da budu uklonjena iz tih baza i njihove statue moraju da odu sa Kapitola. Američki narod zna da ta imena moraju da odu - rekla je novinarima Pelosi, koja je funcionerka Demokratske partije.

Tokom demonstracija koje u SAD traju otkako je beli policajac usmrtio Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, na meti protivnika rasne diskriminacije našli su se i spomenici istaknutim predstavnicima Konfederacije u više američkih gradova, a zvaničnici nekih saveznih država razmatraju njihovo uklanjanje.


Iako ga u tome ne podržavaju ni svi predstavnici njegove Republikanske partije, američki predsednik Donald Tramp juče je rekao da neće preimenovati vojne baze nazvane po generalima Konfederacije, navodi AP.

- Spomenici treba da budu otelotvorenje naših najviših ideala kao Amerikanaca, izražavajući ono što jesmo i ono čemu težimo kao nacija. Spomenici ljudima koji su zagovarali surovost i varvarstvo... predstavljaju grotesknu uvredu za te ideale - izjavila je ranije Pelosi, ističući da je Tramp "jedini koji to još ne razume".

Separatistička konfederacija južnih država SAD, poražena strana u američkom građanskom ratu, bila je zagovornik ropstva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading