(FOTO) Tih momak ili terorista: KO JE BOSANAC KOJI JE RANIO POLICAJCE?

Autor: blic.rs, Republika

Svet

05.06.2020

12:02

Dženan Čamović, Bosanac koji živi u Americi, osumnjičen je da je nožem ranio trojicu policajaca u Njujorku, nije imao kriminalnu prošlost, ali FBI istražuje da li je napad imao veze sa islamističkim terorizmom.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Čamovićev rođak je za "Njujork post" rekao da on nije terorista, da je odrastao u Bruklinu i sa mu je engleski "maternji jezik".

- Nikada nije izneo bilo kakve anti-policijske stavove. Poznajem ga od rođenja, ovde je odrastao, engleski mu je jedini jezik. Potpuno je nelogično da je u pitanju terorizam. Možda je bio napadnut juče, možda je bio isprovociran... Možda je, kada se to sve dešavalo, uzviknuo Alah, kao što bi neko od hrišćana uzviknuo "Bože" u očaju - rekao je rođak.

Njegove izjave su usledile nakon što je policija saopštila da istražuje veze Čamovića sa terorizmom, navodno nakon što je na njegovom Fejsbuku pronašla poruke u kojima izražava stavove protiv policije.

Viši funkcioner policije rekao Njujork postu da Čamovićeva porodica "ima veze sa terorizmom". U istragu je sada uključeno i Odeljenje za borbu protiv terorizma FBI-a koje je pretreslo Čamovićev stan u Bruklinu, naočigled šokiranih komšija.

- Šokirao sam se kada sam čuo za napad, a zatim da ga je policija upucala. Neverovatno je da je i dalje živ. Bio je tih i dobar momak, nikad nije izgledao ljuto. Iznenađen sam što je to uradio - rekao je jedan komšija.

Rođak je rekao da je Čamović žive u Bruklinu sa majkom, sestrom i ocem koji je radio kao domar u nekoliko zgrada u njihovom komšiluku.

I oktobru 2017. godine Čamović je podne prijavu policiji tvrdeći da je više puta udaren u lice tokom svađe u jednom kafiću. Nakon tog incidenta niko nije uhapšen.

Čamović se sumnjiči da je bez upozorenja ranio policajca nožem u vrat. Pokušao je da jedom od policajaca koji su ranjenom kolegi priskočili u pomoć otme pištolje, ali je on opalilo i ranilo dvojicu policajca, jednog u ruku i jednog u šaku.

Nakon toga policija je ispalila čak 22 metka u njegovom pravcu od čega ga je, prema izveštajima njujorških medija, pogodilo osam. Čamović se nalazi u bolnici, dok su ranjeni policajci van životne opasnosti.

Naveli su da nema kriminalni dosije, ali nisu isključili moguću povezanost sa ISIS ili drugim terorističkim grupama.

Komentari (0)

Loading