U VODU PALA JOŠ JEDNA ZABLUDA: Ne, Antifa nije planirala pobunu u SAD

Autor: Tanjug

Svet

04.06.2020

18:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republika objavljen je članak o planiranoj pobuni organizacija koje se zbirnim imenom nazivaju "Antifa", pozivajući se na tekst objavljen na "Washington Timesu", što je od strane portala raskrinkavanje.ba ocenjeno kao "teorija zavere" i "pristrasno izveštavanje".

RepublikaFoto: youtube.com/SkyNewsAustralia/printscreen
Foto: Ilustracija

Naime, prema analizi raskrinkavanja.ba, ne postoji ni jedan dokaz koji bi podržao tvrdnju da je, posle dešavanja na protestima protiv rasne nejednakosti u SAD, koji su danima bili u centru svetske javnosti, pobuna bila planirana.

Uz to, kako se navodi u analizi raskrinkavanja.ba, celokupna teza o planiranoj pobuni bazirana je na izjavama neimenovanih i nekredibilnih izvora.

Pri tom, kako se navodi u tekstu koji je raskrinkavanje objavio na svom sajtu, "antifa" je tekstu koji je plasirala Republika, označena kao tajanstvena "organizacija i pokret", što međutim nije slučaj, s obzirom da "antifa" podrazumeva labavo povezane povezane organizacije, grupe i pojedince koji dele životnu filozofiju i taktike delovanja.

To je navedeno i u članku Njujork Tajmsa objavljenog 2. juna 2020. godine.

Nemoguće je znati koliko ljudi sebe ubrajaju u članove. Simpatizeri priznaju da je pokret tajnovit, da nema zvanične vođe i da je organizovan kroz samostalne lokalne celije. To je, takođe, tek jedan aktivisticki pokret u konstelaciji takvih pokreta koji su se u proteklih nekoliko godina udružili kako bi se suprotstavili radikalnoj desnici. Članovi "antifa" se bore protiv aktivnosti koje doživljavaju kao autoritarne, homofobične, rasističke i ksenofobične - navedeno je.

Gornji tekst nastao je kao korekcija originalnog teksta, nakon što je raskrinkavanje.ba Republici dalo negativne ocene.

***

Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta "Antifa" u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više meseci, navodi "Vašington tajms".

Pobuna je širom zemlje trebalo da bude podstaknuta još u novembru, u vreme kada je kampanja za ovogodišnje predsedničke izbore u SAD zaista počela, piše list u ekskluzivnom izveštaju, pozivajući se na tvrdnje jednog zvaničnika organa reda koji ima pristup obaveštajnim podacima o toj tajanstvenoj grupaciji.

Posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, širom SAD su se dogodile nasilne demonstracije i pljačke, a "Antifom" - čiji aktivisti su se raširili među demonstrantima - sada se intenzivno bave istražitelji, navodi list.

Komentarišući tvrdnje neimenovanog zvaničnika, analitičari ističu da bi takav potez "Antife" bio potpuno u skladu sa njenim karakterom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Postupci ''Antife'' predstavljaju oštar raskid sa dugom tradicijom miroljubivih politickih procesa u SAD, a njena marksistička ideologija nastoji ne samo da kratkoročno utiče na izbore, već i da uništi korišćenje izbora kao određujućeg faktora političkog legitimiteta - kaže jedan analitičar.

Drugi sagovornik "Vašington tajmsa" tvrdi da izbor Donalda Trampa za predsednika i revitalizacija SAD predstavljaju pretnju po "nihilističke ciljeve" ''Antife'', koja, po njegovim rečima, podstiče nasilje kako bi stvorila haos i očajanje i dovela do Trampovog poraza na predsedničkim izborima.

I sam Tramp je "Antifu" označio kao jednu od grupacija koje stoje iza nasilnih protesta, a savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Robert O''Brajen je izjavio da američki zvaničnici zahtevaju više obaveštajnih podataka o aktivnostima te grupe u svetlu događaja koji su se odigrali proteklih dana, navodi list.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading