Džo Bajden: Neću raspirivati vatru mržnje, Donald Tramp je Ameriku pretvorio u bojno polje!

Autor: index.hr, republika.rs

Svet

02.06.2020

20:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demokratski kandidat za Belu kuću Džo Bajden optužio je Donalda Trampa da je Sjedinjene Države pretvorio u bojno polje, obećavši da će, pobedi li na izborima u novembru, učiniti sve kako bi "izlečio rasne rane".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Smrt 46-godišnjeg Afroamerikanca Džordža Flojda pre nedelju dana u Mineapolisu je "poziv na buđenje" za našu zemlju, "za sve nas", rekao je bivši potpredsednik Barak Obama u govoru u Filadelfiji.

Ovo je prvi put od sredine marta da Džo Bajden napušta svoju saveznu državu Delavare, gde je bio u karantinu zbog pandemije koronavirusa.

Ubistvo Džordža Flojda koji se ugušio jer mu je policajac kolenom prikliještio vrat, a sve su snimili prolaznici, potaknulo je proteste širom SAD-a koji su ponegde prerasli u nerede.

Misli da će mu situacija pomoći da pobedi na izborima

Džo Bajden je u više navrata osudio nasilje, ali je u utorak optužio Donalda Trampa da je "pretvorio zemlju u bojno polje podeljeno zbog starih neprijateljstava i novih strahova".

"Misli da će mu podela pomoći" da pobedi na predsedničkim izborima 3. novembra, rekao je demokrata koji je u prednosti u anketama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Neredi na ulicama Amerike

Džo Bajden kritikovao je rasterivanje "mirnih protesta suzavcem i zvučnim bombama" u ponedeljak naveče kako bi se Donaldu Trampu omogućilo da izvede "komunikacijski pothvat" dolaskom pred crkvu u blizini Bele kuće s Biblijom u ruci.

- Gledajući taj prizor "s pravom možemo zaključiti da predsednik više zaokuplja vlast nego načela. I da je više zainteresovan da udovolji strastima svoje baze nego potrebama onih o kojima bi trebao da vodi brigu - rekao je.

- Ne trebamo biti naivni. Voleo bih da mogu reći da će mržnja koja je došla s Donaldom Trampom, s njime i nestati. No nije tako. To se neće dogoditi. Američka istorija nije bajka sa srećnim krajem - priznao je demokrata.

Želeći jasno da se distancira od republikanskog milijardera, američkim je biračima dao obećanje: "Neću manipulisati strahom i podelom. Neću raspirivati vatru mržnje. Nastojaću izlečiti rane koje naša zemlja odavno nosi, a neću se njima koristiti u političke svrhe."

- Došlo je vreme da se naša zemlja uhvati u koštac s institucionalnim rasizmom - dodao je pozivajući Kongres da već ovog meseca "počne istinsku reformu policije"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading