(FOTO) "RASIZAM NAS GUŠI": Nakon Amerike, protesti i u drugim delovima sveta

Autor: Tanjug, Republika

Svet

02.06.2020

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle Sjedinjenih Američkih Država, gde je ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda izazvalo masovne proteste, demonstracije protiv rasizma i policijskog nasilja pokrenute su i u drugim zemljama sveta - od Evrope do Australije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protest u Amsterdamu

Kako navodi AP, hiljade ljudi okupile su se u Amsterdamu na protestima protiv policijske brutalnosti, dok su u Parizu demonstranti pozvali vladu Francuske da ozbiljnije shvati nasilje počinjeno od strane policije, noseći transparente sa porukama kao što je "Rasizam nas guši".

U australijskom gradu Pertu, stotine demonstranata koji su mirno protestovali zbog Flojdovog ubistva isticali su nepravdu počinjenu prema Aboridžinima, starosedelačkom stanovništvu Australije, noseći transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Genocid nije razlog za ponos", a javno su pročitana imena Aboridžina koji su umrli tokom pritvora u policiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protest u Pertu

Aboridžini čine tek dva odsto odrasle populacije Australije i čak 27 odsto ukupnog broja zatvorenika u toj zemlji.

Linda Berni, opozicioni poslanik u australijskom parlamentu, poručila je vlastima da Flojdova smrt treba da bude povod za smanjivanje broja pripadnika starosedelačkog stanovništva koji umru tokom pritvora, a kojih je, kako je rekla, od 1991. bilo više od 430.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading