Merkelova ispalila Trampa! Nakon svađe, pala odluka: Nećemo učestvovati na samitu G7 u Vašingtonu!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

30.05.2020

17:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel neće učestvovati na junskom samitu lidera "velike sedmorke" (G7) koji će biti održan u Vašingtonu, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Foto: Tanjug/AP
Angela Merkel / Donald Tramp

- Federalna kancelarka zahvaljuje predsedniku SAD Donaldu Trampu za poziv na samit G7 krajem juna u Vašingtonu. Uzimajući u obzir situaciju sa pandemijom Kovid-19, ona danas ne može da pristane da lično prisustvuje i otputuje u Vašington - izjavio je Zajbert.

Istovremeno, portparol nemačke vlade je uverio da će Merkelova nastaviti da prati razvoj pandemije.

Američko izdanje "Politiko" je, pozivajući se na visokog zvaničnika američke administracije, saopštilo da su ranije ove nedelje Tramp i Merkelova tokom telefonskog razgovora imali žučnu raspravu o NATO-u, odnosima s Kinom, kao i o realizaciji projekta Severni tok 2.

Bela kuća je u martu saopštila da je Tramp odlučio da odloži junski susret lidera G7 u Kemp-Dejvidu zbog pandemije, kao i da će se umesto toga samit održati putem video-konferencije. Kasnije su SAD pomerile samit "velike sedmorke" na kraj juna, istakavši da će sastanak biti održan uživo. Administracija američkog predsednika obećala je da će "zaštititi" lidere G7 od koronavirusa.

G7 i G8

"Velikoj sedmorci" pripadaju Nemačka, SAD, Kanada, Velika Britanija, Japan, Francuska i Italija. Format je 1998. godine proširen učlanjenjem Rusije, ali su nakon povratka Krima u sastav Ruske Federacije članice kluba odlučile da ne dođu na samit u Sočiju i umesto toga su se okupile u Briselu.

Krajem avgusta 2019. godine britanski "Gardijan" je preneo da se Tramp posvađao s liderima G7 koji nisu prihvatili njegov stav da je neophodno da se Rusija vrati u format G8. Američkog lidera podržao je samo italijanski premijer Đuzepe Konte. Nemačka kancelarka je pitanje povratka Rusije u klub povezala s napretkom u rešavanju ukrajinske krize.

Istovremeno, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je Moskva spremna za dijalog i da ne isključuje mogućnost obnavljanja formata "velike osmorke", ali da to nije samo po sebi cilj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading