Moskva osudila jezivo nasilje policije u Americi: OVO IM NIJE PRVI PUT!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

29.05.2020

20:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moskva poziva SAD da detaljno istraži ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džordž Flojd je još jedna žrtva policijske brutalnosti u SAD

- Pozivamo američke vlasti da preduzmu efikasne mere kako bi popravile situaciju, da se vrate savesnom ispunjenju međunarodnih obaveza, usklade nacionalno zakonodavstvo sa osnovnim principima Ujedinjenih nacija o upotrebi sile i vatrenog oružja snaga bezbednosti, kao i da detaljno istraže ubistvo Džordža Flojda - navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Ruski spoljnopolitički resor je istakao da je incident koji se dogodio "nije prvi slučaj u nizu manifestacija bezakonja i neopravdanog nasilja koje dolazi od 'čuvara reda' u SAD".

- Američki policijaci prečesto čine slične krupne zločine - istakao je MIP i podsetio na ubistvo 2016. godine, kada je policajac pucao na maloletnika, bez obzira što on nije pokušavao da izvede napad, a takođe i na događaj iz marta ove godine, kada je 26-godišnja Breona Tejlor, zaposlena u hitnoj pomoći, upucana u gradu Luivilu u američkoj državi Kentaki.

Ruski MIP je istakao da su se u Sjedinjenim Američkim Državama javno nakupili sistemski problemi u sferi ljudskih prava, i nabrojao da su među njima: diskriminacija na rasnoj, etničkoj i verskoj osnovi, policijska samovolja, pristrasnost pravosuđa, pretrpanost zatvora, nekontrolisana upotreba vatrenog oružja i "sredstava samoodbrane" privatnih lica i mnogih drugih.

- Žalosno je što uz takvu sumornu pozadinu Vašington iz godine u godinu odbija da proširuje svoje međunarodno-pravne obaveze u humanitarnoj sferi. Kao i pre, ne učestvuje u većini međunarodnih sporazuma o ljudskim pravima, nastavlja da ignoriše preporuke organizacija za zaštitu ljudskih prava i svesno dovodi do ukidanja svog učešća u specijalizovanim međunarodnim i univerzalnim strukturama - dodalo je Ministarstvo podsećajući na izlazak SAD iz Saveta za ljudska prava UN.

Podsetimo, u SAD se već treći dan nastavljaju protesti i neredi zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo tokom privođenja u američkom gradu Mineapolisu. Njegova smrt izazvala je masovne nerede u tom gradu, kao i u drugim gradovima u SAD nakon što je objavljen video-snimak njegovog hapšenja, na kojem se vidi policajac koji je Flojdu priklještio vrat kolenom. Flojd je bio hospitalozivan, a tokom reanimacije je preminuo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading