Rusija i Kina kao dežurni krivci! Zaharova: Amerika samo traži izgovore da istupi iz međunarodnih sporazuma!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

29.05.2020

18:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države neprekidno traže spoljne razloge kojima bi objasnile svoje korake za istupanje iz međunarodnih sporazuma, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova tokom onlajn sastanka s Moskovskim diplomatskim klubom.

Marija Zaharova

- Vidimo taktiku koju koriste SAD. Ona podrazumeva jasan plan delovanja, a to je istupanje iz svih sporazuma, koji za njih imaju međunarodno-pravni karakter, koji ih obavezuje na bilo šta i izjednačava s ostalim svetskim partnerima. Amerika neprekidno traži krivce, koji to nisu, ali, moraju poslužiti kao spoljašnje objašnjenje takvih postupaka. Ili je kriva Rusija ili i Rusija i Kina - izjavila je Zaharova.

Kao primere, ona je navela jednostrano istupanje SAD iz Sporazuma o ograničenju protivraketne odbrane, Sporazuma o otvorenom nebu, Sporazuma o zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu s Iranom.

Sporazumi iz kojih su SAD istupile

Sporazum o ograničenju protivraketne odbrane potpisan je 1972. godine između SAD i SSSR na neograničen rok, iako ga je u bilo kom momentu mogla raskinuti bilo koja od zemalja potpisnica.

Sporazumom je utvrđena obaveza strana da odustanu od stvaranja, testiranja i razmeštanja sistema ili komponenti protivraketne odbrane na moru, vazduhu, u svemiru ili na kopnu za borbu protiv strateških balističkih raketa, kao i da a ne da stvaraju sisteme protivraketne odbrane u zemlji.

Američki predsednik Džordž Buš mlađi je 13. decembra 2001. godine objavio jednostrano povlačenje SAD iz Sporazuma, nakon čega u skladu s odredbama, važio još šest meseci, do 12. juna 2002. godine.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih.

Sporazum su potpisale ukupno 34 države, a većina njih su NATO zemlje, pa se može očekivati da će Amerika i nakon povlačenja iz ovog Sporazuma preko svojih partnera dobijati potrebne informacije.

Zajednički sveobuhvatni akcioni plan je sporazum koji su Iran i "šestorka" međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Nemačka) zaključili 14. jula 2015. godine. To je istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa, čija implementacija skida sa Irana ekonomske i finansijske sankcije koje su ranije uveli SB UN, SAD i Evropska unija. Plan je stupio na snagu 16. januara 2016. godine.

Dogovor u svom izvornom obliku nije preživeo ni tri godine: Sjedinjene Američke Države su u maju 2018. godine objavile saopštenje o jednostranom povlačenju iz njega i vraćanju strogih sankcija Iranu. Iran je najavio postupno smanjivanje svojih obaveza u okviru sporazuma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading