Ruske letelice pokušavale da lociraju Trampa

Autor: Republika

Svet

22.05.2020

21:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Robert O'Brajen izjavio je, povodom iznenadnog povlačenja SAD iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim je oslikavao međusobno poverenje supersila posle Hladnog rata, da je Rusija za vreme letova iznad Amerike pokušavala da locira predsednika Donalda Trampa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Leteli su iznad Bele kuće i civilne infrastrukture, pratili su gde bi mogao da se nalazi predsednik - u (bazi) "Kamp Dejvid" ili u (Trampovom privatnom golf-klubu) Bedminsteru. Dakle, nisu se na odgovarajući način pridržavali sporazuma - rekao je O'Brajen za Foks njuz.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. nakon okončanja Hladnog rata i davao je mogućnost državama da lete iznad teritorija drugih zemalja potpisnica, a stupio je na snagu posle deset godina i obuhvatio je 35 država. Nakon što su SAD objavile povlačenje iz sporazuma zbog toga što ga je Rusija kršila sada stupa na snagu prelazni period od šest meseci nakon koga Amerika više neće imati nikakve obaveze prema njemu. Fajnenšel tajms piše da su se SAD odavno žalile na to da Rusija odbija da dozvoli letove iznad njene veoma militarizovane baltičke enklave Kalinjingrad, iznad ruske granice sa Gruzijom, kao i tokom vojnih vežbi. Iz Rusije je poručeno da još uvek nisu dobili zvanično objašnjenje SAD u vezi sa povlačenjem.

- Nažalost, ovo nije prvi udarac po međunarodnu stabilnost i bezbednost koji je nanela američka administracija - kazala je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

FT ocenjuje da će odluka Vašingtona zaprepastiti neke od evropskih zemalja koje su lobirale za to da SAD ostanu u sporazumu zato što su, zahvaljujući američkim letovima iznad Rusije, dobijali podatke važne za evropsku bezbednost. U sedištu NATO u Briselu juče je održan hitan sastanak povodom odluke Vašingtona, a ruskoj agenciji Tas iz Alijanse odbili su da odgovore na pitanje koja članica je podnela inicijativu za sastanak. Tas tvrdi, pozivajući se na izvore, da su to bile SAD, koje traže podršku članica za svoju odluku.

Trampova odluka da napusti Sporazum o otvorenom nebu usledila je godinu dana nakon što je on povukao SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), kada takođe o odluci nije konsultovao evropske saveznike.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading