Novi karantin za 108 miliona ljudi! Kinezi u strahu od drugog talasa

Autor: Republika

Svet

19.05.2020

21:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 108 miliona stanovnika pokrajine Đilin na severoistoku Kine ponovo se nalazi u izolaciji pošto se tu pojavilo novo žarište koronavirusa u kojem je do sada zaraženo 34 ljudi, ali iz straha da bi to mogla da bude najava drugog talasa KOVID-19 kineske vlasti ne žele ništa da rizikuju.

RepublikaFoto: Tanjug/Stefan Vojnić
Vuhan za vreme strogih mera

Nedugo pošto je širom zemlje počeo povratak u normalan život u gradovima u ovoj pokrajini, koja se graniči sa Rusijom, jednom od sada najteže pogođenih zemalja, obustavljen je železnički i autobuski prevoz i zatvorene su škole. Kako navodi Blumberg, ponovo uvođenje strogih mera uznemirilo je mnoge stanovnike, koji su smatrali da je, što se tiče epidemije koronavirusa u njihovoj zemlji, najgore već prošlo.

Iako rast broja zaraženih nije toliko brz kao što je to prošlog decembra bio slučaj u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je pandemija i počela, brza i snažna reakcija vlasti u Đilinu odražava strah Kine od mogućih posledica novog talasa zaraze, čije je obuzdavanje već izazvalo ogromnu društvenu i ekonomsku štetu u toj zemlji.

BLOKIRANI GRADOVI

U nameri da suzbiju širenje virusa, vlasti u gradu Šulan najavili su donošenje dosad najstrožih mera - stambeni blokovi sa potvrđenim ili potencijalnim slučajevima biće zatvoreni, a izlazak iz kuće na dva sata radi kupovine najosnovnijih potrepština biće dozvoljen jednom članu svakog domaćinstva svakog drugog dana. O novom talasu infekcije piše i kineski list Saut Čajna morning post, koji navodi da su vlasti u potpunosti blokirale Šulan, a delimično i Đilin.

Kineske vlasti su 29. marta zvanično objavile kraj epidemije koronavirusa u toj zemlji nakon čega je nastavljeno beleženje manjeg broja zaraženih na dnevnom nivou. Od početka epidemije u toj zemlji je zaraženo 82.960 ljudi, dok je preminulo 4.634 osoba.

Posle 78 dana kašnjenja kineski parlament ove nedelje počinje godišnje zasedanje, a očekuje se da će razmatrati mere za podsticaj ekonomije posle pandemije koronavirusa, dok se Peking suočava sa raznim problemima od naglog porasta nezaposlenosti do pogoršanja veza sa SAD. Nacionalni narodni kongres Kine počeće u petak u Pekingu, u veličanstvenoj Velikoj dvorani naroda, kao najjasniji znak da se život vraća u normalu nakon pandemije. Da bi se smanjio rizik od infekcije koronavirusom, očekuje se da 3.000 delegata iz cele zemlje drži fizičku distancu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading