Teorije zavere o misterioznoj smrti ambasadora Kine: Diplomata otrovan?

Autor:

Svet

19.05.2020

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iznenadna smrt kineskog ambasadora u Izraelu Du Veja, čije je telo pronađeno u njegovoj kući u priobalnom gradu Herclija severno od Tel Aviva, odmah je iznedrilo brojne teorije zavere u kojima se spekuliše da je možda izvršio samoubistvo, ali i da su za njegovu smrt pre svega krive Amerikanci, ali i izraelske i kineske vlasti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Du Vej

Telo 57-godišnjeg Dua na krevetu je u nedelju ujutru zatekao zaposleni u kineskoj ambasadi, a portparol izraelske policije Miki Rozenfeld kazao je da se veruje da je ambasador preminuo prirodnom smrću u snu, dok su kineske vlasti kao uzrok navele zdravstvene probleme, ne navodeći tačno koje.

VEZA TRAMPOVOG ZETA

O tome koliko se važan događaj desio svedoči i to da je zajedno s istražiteljima u ambasadorovu kuću lično došao i Čen Kugel, direktor izraelskog Nacionalnog centra za forenzičku medicinu, koji je prilikom izlaska iz rezidencije odbio da prokomentariše šta se desilo. Mediji navode da zasad ne postoje dokazi da je u smrt Dua umešano bilo šta osim prirodnog uzroka, odnosno srčanog zastoja, ali je juče ovaj slučaj na društvenim mrežama proučavan iz svih uglova. Najčešće se spominje veza ambasadorove smrti sa prošlonedeljnom posetom američkog državnog sekretara Majka Pompea Izraelu, koji je tom prilikom ponovo optužio Kinu za prikrivanje istine o poreklu koronavirusa, ali i zatražio od izraelskih vlasti da prestanu da prihvataju kineske investicije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Uviđaj u rezidenciji kineske ambasade

Iz kineske ambasade je odmah putem kolumne u izraelskom listu Džeruzalem post poručeno da su Pompeove optužbe "apsurdne", a ovaj list je inače i sam ambasador Du koristio ranije za objavljivanje kolumne o kineskom stavu o poreklu virusa. Vašingtonu najviše smeta odluka Izraela da Kini, počevši od 2021, na 25 godina iznajmi trgovačku luku Haifa, koju su dosad često koristili američki marinci, ali i izgradnja kineskog postrojenja za desalinaciju u blizini izraelske vojne baze. Na Tviteru se pojavila tvrdnja o mogućoj vezi Duove smrti s otkazom koji je u petak uveče iznenada dobio Stiv Linik, generalni sekretar Stejt departmenta, koji je pokrenuo internu istragu o Pompeu, zbog čega je ovaj tražio od predsednika SAD Donalda Trampa da otpusti Linika.

SVE TEORIJE O SMRTI AMBASADORA

1. Otrovan:

- Generalni sekretar Stejt departmenta Stiv Linik dobio otkaz zato što je kopao oko glasina da je Trampov zet Džared Kušner organizovao sastanak Pompea i osobe upitne prošlosti u Izraelu. Tema sastanka bile su aktivnosti koje je trebalo izvesti protiv kineskog ambasadora, pošto Americi smeta to što Kina preuzima izraelsku luku koju koriste marinci.

- Izraelu smetao zato što je organizovao video-konferenciju kineskih i palestinskih medicinskih stručnjaka o KOVID-19.

- Kina putem smrti Dua htela da "stavi tačku" na nešto u šta je on bio upleten

2. Izvršio samoubistvo

3. Umro od koronavirusa

- Pompeo je zahtevao da generalni inspektor Stejt departmenta dobije otkaz zato što je kopao oko glasina da je (Trampov zet Džared) Kušner organizovao sastanak Pompea i osobe upitne prošlosti u Izraelu. Tema sastanka bile su aktivnosti koje je trebalo izvesti protiv kineskog ambasadora. I sada je Du Vej mrtav? - stoji u jednom od postova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kakva je njihova uloga? Majk Pompeo i Džared Kušner

Postoje i spekulacije da je Du otrovan, uz napomenu da postoje "izveštaji iz Izraela koji ukazuju da je on nedavno prošao lekarski pregled" i da tom prilikom "nikakvi problemi sa srcem nisu navedeni". Napominje se i da je Du 14. maja, dakle tri dana pred smrt, "organizovao video-konferenciju kineskih i palestinskih medicinskih stručnjaka o KOVID-19", što bi ukazivalo na moguću umešanost izraelskih vlasti u njegovu smrt.

IZ UKRAJINE U KARANTIN

Pominje se i da je Kina putem Duove smrti htela da "stavi tačku" na nešto u šta je on bio upleten. Mediji navode da, dok god se ne pojavi puni toksikološki izveštaj o njegovoj smrti, neće biti nezavisne potvrde tvrdnji o trovanju. Du je 30 godina radio u diplomatiji, ali je pre Izraela ambasador bio samo jednom i to u Ukrajini, od 2016. do 2019. godine. Pošto je u Izrael stigao u februaru ove godine, u vreme kada je koronavirus besneo u Kini, morao je prvo u dvonedeljnu samoizolaciju. Spekuliše se da bi uzrok njegove smrti mogao da bude i KOVID-19.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading