Novi sindrom ima 230 dece, umrlo dvoje

Autor: Republika

Svet

17.05.2020

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 230 dece u Evropi do sada je obolelo od novog upalnog sindroma koji se povezuje sa koronavirusom, a dvoje dece je preminulo, saopštio je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kavasakijeva bolest

Simptomi upalnog sindroma su visoka temperatura, stomačne tegobe, osip i srčane smetnje.

Od posledica oboljenja koje podseća na Kavasakijevu bolest jedno dete je ranije preminulo u Velikoj Britaniji, a drugo tokom vikenda u Francuskoj.

Na jugu te zemlje dečak star devet godina umro je od retkog sindroma koji je, po rečima portparola bolnice Timon u Marselju, verovatno povezan sa KOVID-19. Dete je imalo pozitivan test na koronavirus, ali nije imalo simptome.

SZO: Pod hitno istražiti sindrom, javlja se i kod dece koja nemaju KOVID-19

Dečak je hospitalizovan nakon srčanog zastoja i u bolnici je proveo sedam dana, a preminuo je od neurološke povrede, kao posledice srčanog zastoja. Budući da ovaj sindrom podseća na Kavasakijevu bolest, francuske zdravstvene vlasti nazivaju je "bolešću sličnom Kavasakiju".

Kavasakijeva bolest, koja je u svetu česta samo u delovima Azije, obično se javlja kod dece mlađe od pet godina, dok novi sindrom pogađa decu uzrasta od pet do 15 godina.

Šta je Kavasakijeva bolest

- naziva se i (Kavasakijev) sindrom limfnih čvorova

- relativno retka autoimuna bolest koja se manifestuje vaskulitisom ili sistemskim nekrotizirajućim zapaljenjem zidova srednje velikih i malih krvnih sudova, udruženim sa promenama na sluznicama i uvećanjem limfnih čvorova

- uglavnom se javlja kod dece ispod pet godina starosti

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da se pod hitno i vrlo pažljivo mora istražiti neobjašnjivi sindrom višestrukih upala koji pogađa decu. Prema preliminarnoj definiciji SZO, sindrom je češći tokom aktuelne pandemije, ali pojavljuje se i kod dece koja nisu zaražena koronavirusom.

- Za sada znamo veoma malo o ovom upalnom sindromu - rekla je epidemiolog SZO Marija van Kerkove.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading