SZO o koronavirusu: Zapatiće se kao sida i uticaće na psihu ljudi

Autor: Republika

Svet

14.05.2020

21:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je juče da koronavirus možda nikada neće nestati, već bi mogao da postane endemski virus u ljudskoj populaciji, kao što se to desilo sa virusom side.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

BBC prenosi da je izvršni direktor za hitne zdravstvene situacije SZO Majk Rajan upozorio da su prognoze o nestanku virusa "nezahvalne" i poručio da je neophodan "ogroman napor", čak i ako bude pronađena vakcina. Od posledica KOVID-19 u svetu je preminulo skoro 300.000 ljudi, a do sada je potvrđeno ukupno 4,3 miliona slučajeva zaraze. SZO je apelovala na vlade širom sveta da povedu računa o mentalnom zdravlju građana, koje je u velikoj meri takođe ugroženo pandemijom koronavirusa.

- Ovaj virus možda nikada neće nestati, ali ni virus HIV nije nestao pa smo ipak uspeli da ga stavimo pod kontrolu - rekao je Rajan.

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus upozorio je da ne postoji provereni put za ublažavanje restriktivnih mera bez rizika od drugog talasa pandemije.

- Mnoge zemlje bi da što pre ukinu vanredne mere i vrate život u normalne tokove, ali naša preporuka je da se stanje uzbune zadrži u svim zemljama sveta na najvišem mogućem nivou - poručio je prvi čovek SZO.

Majk Rajan: Ni virus HIV nije nestao, pa smo ipak uspeli da ga stavimo pod kontrolu

Ujedinjene nacije upozorile su da bi pandemija koronavirusa mogla da uzrokuje široki spektar psiholoških oboljenja i pozvala države da u plan borbe protiv KOVID-19 uključe mentalno zdravlje i psihosocijalne probleme. Kako se navodi u dokumentu UN, pandemija ozbiljno utiče na mentalno zdravlje medicinskih profesionalaca, otpuštenih radnika, porodica u kojima je škola prebačena u kuću, kao i starijih ljudi koji trpe usamljenost i anksioznost.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading