Nestašica nafte u SAD: Cene naglo skočile!

Autor: tannjug.rs, republika.rs

Svet

14.05.2020

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neočekivani pad zaliha nafte u SAD pogurao je danas naviše cene ovog energenta, ali u ograničenoj meri, zbog tmurnih perspektiva američke ekonomije, gde koronavirus "ubija" tražnju za gorivom, kao i zbog strahovanja od potencijalnog drugog talasa epidemije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Cena fjučersa severnomorske nafte “brent” porasla je za 18 centi ili 0,6 odsto, na 29,37 dolara po barelu u 6:21 časova po srednjoevropskom vremenu izveštava Rojters.

Fjučerso američke "lake" nafte WTI ojačali su za 23 centa ili 0,9 procenata, na 25,52 dolara za barel.

Cene "crnog zlata" beleže oporavak u poslednje dve nedelje, pošto su pojedine zemlje sveta ublažile mere ograničenja kretanja uvedene zbog korona virusa i krenule sa ponovnim otvaranjem fabrika i prodavnica.

Međutim, u Južnoj Koreji i Kini registrovani su novi slučajevi zaraze što je podgrejalo strahovaja od mogućeg drugog talasa infekcija koji bi uticao na ekonomski oporavak i potražnju za gorivom.

Predsednik amerčkih Federalnih rezervi DŽerom Pauel upozorio je juče na potencijalno "duži period" slabog ekonomskog rasta i založio se za dodatnu fiskalnu potrošnju kako bi se ublažili negativni efekti pandemije na privredu.

Pad zaliha sirove nafte u SAD-u pružio je određenu podršku cenama na početku trgovanja. Količine nafte u američkim skladištima su opale za 745.000 barela na 531,5 miliona barela u sedmici do 8. maja, što je prvi pad od januara, saopštila je Uprava za energetske informacije (EIA).

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) objavila je da zbog pada potrošnje goriva očekuje smanjenje globalne tražnje za naftom za 9,07 miliona barela u 2020., što je znatno gore u odnosu na njenu prethodnu prognozu o padu tražnje za 6,85 miliona barela. OPEK je takođe naveo da očekuje da će u drugom kvartalu biti zabeležen najveći pad potražnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading