Lekari izneli zabrinjavajuće podatke o koroni: Oko 30 odsto pacijenata ostaju hronični bolesnici!

Autor: Tanjug

Svet

14.05.2020

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deseti dan od kako su popustile mere karantina u Italiji broj preminulih od Kovida-19 je jos uvek visok, 195 osoba je preminulo u poslednja 24 sata, novozarazenih je 888, a u odeljenjima intenzivne nege je jos uvek 900 pacijenata, a lekari koji ih leče upozoravaju da nakon ozdravljenja pacijenti prolaze dug period rehabilitacije i da oko 30 odsto do kraja zivota ostaje hronicni bolesnik.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tek nakon dve sedmice ublažavanja rezima karantina naucno-tehnicki komitet vlade moćiće da utvrdi precizno da li se popustanjem zabrana epidemija jos uvek drzi pod kontrolom.

Upitan sa kakvi osećanjima očekuje te rezultate, predsednik regije Kampanja Vicenco De Luka je rekao "sa jezom".


On je na otvaranju nove bolnice za bolesne od koronavirusa u Napulju govorio i o obavezi nosenja maski.

- Imamo dve vrste idiota, oni koji masku ne nose i dovstrukih idiota koji je obese oko vrata kao neki lancic. Protiv obe vrste idiota moramo se boriti - rekao je de Luca, u svom tipičom maniru.


Prema pisanju italijanskih medija u toku je pravi rat zbog cene medicinskih maski. Vlada je donela meru prema kojoj cena ne moze biti već od 50 centi. Udruzenje farmaceuta tvrdi da je to preniska cena i optužuju specijalnog komesara vlade za vanredne okolnosti zaduzenog za nabavku medicinskog materijala u toku pandemije, Domeniko Arkuri. Trenutno Italija podmiruje samo 15 odsto svojih potreba za maskama, koje su obavezne na svim javnim mestima i na poslu.

Italiji treba između 90 i 130 miliona medicinskih maski mesečno. Jasno je da je mnogi pokušavaju da profitiraju i zarade. Komesar Domeniko Arkuri je rekao da je čak angažovao vojsku da mu pomogne u kontroli, pa ipak uspevaju da prodaju maske po apsurdno visokim cenama

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading