KATALONIJA BEZ JASNOG ODGOVORA: Madrid je na potezu!

Autor: Tanjug

Svet

16.10.2017

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Katalonski predsednik Karles Pudždemon nije dao jasan odgovor o tome da li je proglasio nezavisnost Katalonije, javlja španski dnevnik "El Pais".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Katalonski predsednik ovoga puta nije lupio šakom o sto

U pismu na četiri stranice, katalonski lider pozvao je na okončanje "represije nad katalonskim narodom" i na održavanje sastanka sa španskim premijerom Marijanom Rahojem na kome bi razgovarali o situaciji u Kataloniji i postigli sporazum.

On je u pismu naveo da bi dijalog između Španije i Katalonije trebalo da se odvija tokom naredna dva meseca i zatražio od španskog premijera da zaustavi sudski postupak protiv šefa katalonske policije.

- Naša ponuda za dijalog je iskrena, uprkos svemu što se dogodilo - napisao je Pudždemon.

S druge strane, kako, piše "El Pais", španska vlada priprema donošenje specijalnih odluka, koje će se prioritetno baviti kontrolom katalonske specijalne policije Mososa i finansija.

Rahoj je dao rok Pudždemonu do danas u 10.00 časova da objasni svoj stav, a potom do četvrtka, 19. oktobra, da se predomisli ukoliko insistira na osamostaljenju.

Centralne španske vlasti zahtevale su da odgovor bi morao da bude jasan i jednostavan - "da" ili "ne", što Pudždemon nije učinio, čime je otvorio put španskoj vladi da preuzme kontorlu nad Katalonijom i upravlja ovim regionom direktno, naveo je Rojters.

Pudždemonu je početkom prošle sedmice u parlamentu rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primene tog proglašenja na nekoliko nedelja kako bi se omogućio dijalog uz posredovanje sa španskom vladom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading