Zbog korone na pomolu novi sukob SAD i Indijanaca

Autor: Tanjug, Republika

Svet

11.05.2020

20:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plemena Sijuks u američkoj državi Južna Dakota odbijaju da uklone punktove za kontrolu širenja korona virusa postavljene na puteve koji prolaze kroz njihovu zemlju, prenosi Bi-Bi-Si.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem pisala je prošle nedelje poglavicama nekoliko plemena navodeći da su kontrolni punktovi nelegalni.

Sijuksi, međutim, smatraju da su kontrole jedini način da osiguraju da virus ne uđe u njihove rezervate i dodaju da zbog ograničenih kapaciteta zdravstvenih ustanova ne bi mogli da se izbore sa epidemijom.

Trenutno u rezervate mogu da uđu samo oni koji nisu putovali na žarišta Covid 19, uz uslov da imaju važan posao i da ispune zdravstveni upitnik.

Guvernerka Noem preti da će oba plemena, Oglala Sijuks i Čejene, izvesti pred savezni sud ako se ne povinuju naredbi da uklone punktove.

Poglavica plemena Čejeni Harold Frejzer u odgovoru guvernerki poručio je: "Nećemo se izvinjavati jer smo ostrvo bezbednosti u moru neizvesnosti i smrti. Vi se i dalje mešate u naše napore da učinimo ono što nauka i činjenice diktiraju, ozbiljno narušavajući našu sposobnost da zaštitimo sve u rezervatu".

Južna Dakota jedna je od malobrojnih američkih država koje svojim stanovnicima nisu izdale naređenje da ostanu kod kuća.

Među Indijancima je do juče bilo 198 zaraženih korona virusom, a u državi ima više od 3.500 potvrđenih slučajeva i najmanje 34 umrlih.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading