Bugarska istoričarka tvrdi: Istočna Evropa revidiranjem istorije Drugog svetskog rata sabotira odnose između EU i Rusije

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

09.05.2020

05:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni koji stoje iza revidiranja istorije Drugog svetskog rata, oslanjaju se na neznanje budućih generacija, a Zapadu u tim pokušajima zdušno pomažu zemlje Istočne Evrope, izjavila je profesorka istorije na Unverzitetu u Sofiji Darina Grigorova u intervjuu za "Bugarski nacionalni radio".

RepublikaFoto: wikimedia.org/MORS
Foto: Ilustracija

Grigorova smatra da se u u zemljama Istočne Evrope prilikom spominjanja ovih događaja već koristi druga terminologija, u kojoj je moguće da Crvena armija ne postoji.

- Učešće Crvene armije je sada mutno, uobičajeno je govoriti o savezničkim snagama. Na kraju krajeva, sve ide ka tome da će nestati i crvenoarmejaca. Pažnja se poklanja manje značajnim bitkama... Ali, ne mislim da će tako primitivna propaganda dati ozbiljnije rezultate, ona odbija - istakla je Grigorova.

Povodom zajedničke izjave Sjedinjenih Američkih Država i ministara spoljnih poslova Evrope, koje čine socijalistički blok o završetku Drugog svetskog rata, Grigoreva smatra da Zapadna Evropa pokušava da revidira događaje iz godina Drugog svetskog rata pomoću Istočne Evrope.

S obzirom da je jedan od potpisnika ove zajedničke izjave i ministar spoljnih poslova Češke, neophodno je podsetiti se, smatra ona, šta se dešavalo u Čehoslovačkoj pre početka Drugog svetskog rata.

- To što je jedan od potpisnika i češki ministar spoljnih poslova je veoma interesantno, zato što se nije setio događaja u Minhenu 1938. godine, kada je Zapadna Evropa poklonila Čehoslovačku Nemačkoj, Poljskoj i Mađarskoj. Nacističkoj Nemačkoj. Toga se uopšte ne sećaju. A sada su u Pragu postavili i memorijalnu ploču u znak sećanja na Vlasovce (sovjetski državljani koji su u Drugom svetskom ratu radili za Nemačku) - naglasila je istoričarka.

Ona je istakla da zemlje Zapadne Evrope ne ponašaju tako prema SSSR-u i da u Beču nikome ni na pamet ne bi palo da nešto uradi sa spomenikom sovjetskim vojnicima.

Grigoreva smatra da SAD koriste istočne Evropljane i da nije slučajno što je baš Majk Pompeo, taj istaknuti Evropljanin, na čelu ove izjave.

- Istočna Evropa sada služi tome da sabotira Zapadnu Evropu isključivo za potrebe spoljne politike, kao i da sabotira odnose između Evropske unije i Ruske Federacije. U tome je poenta ovakve aktivnosti istočnih Evropljana - zaključila je ona.

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading