Nije ih dao demokratskim guvernerima: Tramp Putinu šalje respiratore!

Autor:

Svet

09.05.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je da je ruski predsednik Vladimir Putin prihvatio njegovu ponudu da obezbedi respiratore Rusiji u okviru borbe protiv koronavirusa, a mediji podsećaju da je Tramp ranije odbio da pošalje respiratore američkim saveznim državama u kojima su na vlasti demokrate.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Vladimir Putin

Tramp je odluku o slanju pomoći Moskvi obrazložio time što Rusija proživljava teške trenutke zbog širenja KOVID-19. Putin i Tramp su razgovarali telefonom uoči obeležavanja 9. maja Dana pobede nad nacističkom Nemačkom, koju su zajedno izvojevali SAD i Sovjetski Savez.

- Ponudio sam respiratore, ako su im potrebni pošto ih imamo dosta - rekao je Tramp na sastanku sa guvernerom Teksasa Gregom Abotom.

Kremlj je saopštio da je Tramp u razgovoru sa Putinom ponudio da uputi "pošiljku medicinske opreme Rusiji" na dan kada je ova zemlja ušla u krug pet zemalja najteže pogođenih koronavirusom u svetu. Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je sredinom aprila, kada se prvi put pojavila priča o pomoći iz SAD, da će Rusija svakako prihvatiti ponudu respiratora "ukoliko to bude neophodno". Moskva je ranije tokom pandemije poslala Vašingtonu avion sa medicinskom opremom, a Stejt department je tom prilikom saopštio da su SAD i Rusija više puta pomagali jedna drugoj u prošlosti i da će, bez sumnje, to raditi i u budućnosti.

U Rusiji šesti dan zaredom više od 10.000 zaraženih

Ruski centar za borbu protiv krize koronavirusa objavio je juče da je u Rusiji u periodu od 24 sata zabeleženo 10.699 slučajeva koronavirusa, što je šesti dan zaredom da taj broj prelazi 10.000 novozaraženih. Ukupno je registrovano 187.859 inficiranih, uz 1.723 preminule osobe.

NJUJORK NABAVLJAO OD KINE

Međutim, mediji su već istakli činjenicu da Tramp sada pomaže Putinu slanjem respiratora, dok je prethodno odbio zahtev, pre svega, demokratskih guvernera američkih saveznih država da im federalne vlasti isporuče tu bolničku opremu neophodnu za zbrinjavanje zaraženih koronavirusom koji nisu u stanju da samostalno dišu. Biznis insajder podseća da je Tramp u martu poručio tim saveznim državama da se sami snađu oko nabavke medicinske opreme tokom pandemije.

- Federal vlada nije zadužena za kupovinu ogromnih količina opreme i slanje pošiljki. Znate, mi nismo služba zadužena za slanje pošiljki - kazao je tada šef Bele kuće.

Navodi se da su zbog guvernera širom SAD nastojali da se međusobno pomažu, a u pojedinim slučajevima dogovorili su se sa stranim zemljama oko nabavke opreme koja spasava živote. Demokratski guverner Njujorka Endrju Kuomo tako je prihvatio isporuku 1.000 respiratora iz Kine, a guverner Merilenda, iako je republikanac kao i Tramp, morao je da u Južnoj Koreji nabavi testove za koronavirus. U SAD je dosad obolelo skoro 1,3 miliona ljudi, uz oko 77.000 žrtava.

Cilj Bele kuće normalizacija do 4. jula, Fauči i krizni štab radiće na vakcini

ABC njuz navodi da Tramp želi da se privreda ponovo pokrene i život normalizuje do američkog Dana nezavisnosti 4. jula, dok glavni epidemiolog Entoni Fauči i drugi članovi kriznog štaba Bele kuće za borbu protiv koronavirusa naglašavaju da društveno distanciranje treba zadržati i tokom leta. Zbog toga, ali i zbog Faučijevog kontriranja Trampu po pitanju predsednikovih tvrdnji da je KOVID-19 potekao iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu, Tramp je posle dva meseca ukinuo brifinge epidemiologa, a onda je najavljeno da će krizni štab biti raspušten do 25. maja. Ipak, ubrzo nakon toga Tramp je tvitovao da krizni štab ostaje i baviće se vakcinom protiv koronavirusa. Pošto je otkriveno da je zaražen jedan od Trampovih pomoćnika sa kojim je imao "vrlo malo ličnog kontakta", predsednik SAD je juče izjavio je da će se svakodnevno testirati na virus.

PULICER, NAFTA I ORUŽJE

Putin i Tramp su telefonom, osim o koordinaciji akcije u borbi protiv KOVID-19, razgovarali i o drugim temama. Tramp je nakon razgovora kazao da je, s obzirom na to da se lažna i nečasna kampanja protiv Rusije privodi kraju, kucnuo čas za saradnju Moskve i Vašingtona.

- Kao što se sećate, ovaj lažni obračun sa Rusijom je veoma otežao odnose između Moskve i Vašingtona. Rusija je veoma važna zemlja, a mi smo najmoćnija zemlja iako su i oni bili veoma moćni. Zašto ne bismo sarađivali zajedno? - upitao je Tramp u obraćanju novinarima u Beloj kući.

Tramp je prokomentarisao i dodelu Pulicerove nagrade Njujork tajmsu za "lažne vesti" o Rusiji, nazvavši je sramotnom. Kremlj je naveo da su Tramp i Putin razgovarali i o situaciji na svetskom tržištu nafte, a Bela kuća je objavila da je povodom kontrole naoružanja "Tramp potvrdio da su SAD posvećene efikasnoj kontroli naoružanja, koja ne uključuje samo Rusiju, nego i Kinu, i da iščekuju razgovore u cilju izbegavanja skupe trke u naoružanju". Jedini sporazum SAD i Rusije o kontroli nuklearnog naoružanja, koji je još na snazi, jeste Novi START (Pakt o smanjenju strateškog naoružanja), koji ističe u februaru 2021. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading