Britanska privreda u kanalu: Banka Engleske predviđa najveći pad od 1706. godine

Autor: b92

Svet

07.05.2020

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Banka Engleske je zadržala danas referentnu kamatu na nepromenjenom nivou od 0,1 odsto.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Banka je, takođe, izrazila spremnost da preduzme dalje mere ukoliko se ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa dodatno pogorša.

Odbor za monetarnu politiku Banke Engleske (BoE) istovremeno je većinom glasova doneo odluku da nastavi s realizacijom programa kvantitativnog ublažavanja od 200 milijardi funti (247,55 milijardi dolara), čime će njen otkup obveznica dostići ukupno 645 milijardi funti, prenosi CNBC.

Banka je takođe procenila da će, prema njenom scenariju, britanska privreda zabeležiti pad od 14 odsto u celoj 2020. godini, usled ekonomskog sunovrata od 25 procenata u drugom kvartalu.

To bi bio najoštriji godišnji pad još od 1706, prema istorijskim podacima Banke Engleske.

S obzirom na pretpostavljeno ublažavanje mera socijalnog distanciranja, BoE očekuje da će pad BDP-a biti privremen i da će uslediti brzi oporavak.

Prema prognozama britanske centralne banke, rast BDP-a bi trebalo da dostigne nivo na kom je bio pre Kovida u drugoj polovini 2021. godine, nakon čega će ubrzati naredne godine na 3,0 odsto.

BoE takođe procenjuje da će stopa nezaposlenosti u Britaniji skočiti na 8,0 procenata ove godine, iduće će blago opasti na 7,0 odsto, a 2022. će se spustiti na 4,0 odsto.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading