GOREĆE BLISKI ISTOK! Američki ambasador traži od Izraela: Spremite se za aneksiju na Zapadnoj obali!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

06.05.2020

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman pozvao je premijera Benjamina Netanijahua da počne sa pripremama za aneksiju palestinske teritorije na zapadnoj obali reke Jordan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Američki ambasador je u intervjuu za „Jerusalim post“ saopštio da Izrael prvo treba da informiše predsednika Palestine Mahmuda Abasa da je pozvan na pregovore na uslovima iz američkog „sporazuma veka“.

Međutim, takvi pregovori su malo verovatni, jer je Palestina ranije odlučno odbacila taj plan.

Fridman je naglasio da Izrael može anektirati delove Zapadne obale koji su navedeni u „sporazumu veka“ nakon 1. jula 2020. godine. Američki ambasador je pritom naglasio da konačnu odluku treba da donese sam Izrael.

Trampov „sporazum veka“

Američki predsednik Donald Tramp objavio je 28. januara rezultate razvoja „sporazuma veka“ - nacrta sporazuma između Izraela i Palestine, kojim bi trebalo da bude okončan sukob u regionu. Plan predviđa stvaranje države Palestine i njenu demilitarizaciju, dok bi Izrael zadržao kontrolu nad istokom reke Jordan, a Jerusalim ostao njegov nepodeljeni glavni grad. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da taj dogovor uključuje i priznavanje Abu Disa za glavni grad Palestine na istočnoj periferiji Jerusalima, iza „ograde“ grada.

Abas je novi plan odbacio, rekavši da Palestinci insistiraju na priznavanju njihove države u granicama iz 1967, sa prestonicom u Jerusalimu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading