TUGA: Hiljade pingvinčića uginulo od gladi na Antarktiku!

Autor: bbc.co.uk

Svet

15.10.2017

05:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo dva pileta Adelijska pingvina u koloniji koja broji čak 36.000 ovih ptica na istočnom Antarktiku, preživela su sezonu uzgoja koju eksperti opisuju kao “katastrofalnu”, prenosi BBC.

RepublikaFoto: pixabay.com
Na hiljade pingvinčića uginulo od gladi na Antarktiku

Pingvinčići su umirali od gladi jer su njihovi roditelji, usled neobično velikih količina leda u ovo doba godine, morali da prelaze veće daljine kako bi pronašli hranu.

Sličan pomor dogodio se i 2015. godine, podseća BBC.

Grupe za zaštitu životinja pozivaju na hitnu akciju kako bi se kolonija zaštitila.

Svetski fond za prirodu (WWF) zatražio je zabranu pecanja krilova u toj oblasti, kako bi se životinjskim vrstama na Antarktiku, uključujući i Adelijske pingvine, obezbedila veća količina hrane.

Predlog WWF-a biće razmotren iduće nedelje na sastanku Komisije za zaštitu morskih bića na Antarktiku, koju čine 25 država članica i Evropska unija.

- Otvaranje ove oblasti za pecanje krilova predstavlja direktnu konkurenciju Adelijskim pingvinima u potrazi za hranom, dok se oporavljaju od dve katastrofalne sezone uzgoja u samo četiri godine. To je nerazumno - upozorio je Rod Dauni, šef polarnog programa u WWF-u.

Komisija zato, kako kaže, mora da odredi novu zaštićenu zonu u vodama istočnog Antarktika kako bi se zaštio dom pingvina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading