Ameri bi da ščepaju Mesec: Tramp neće Rusiju na zemljinom satelitu!

Autor: novosti.rs, Republika

Svet

06.05.2020

07:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa priprema nacrt novog međunarodnog sporazuma o kopanju ruda na Mesecu, koji uključuje nekoliko država, ali ne i Rusiju, prenose agencije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema pisanju agencije, sporazum koji će dobiti naziv "Artemis akords", predviđa formiranje "bezbednosnih zona" oko budućih baza na Mesecu s ciljem "sprečavanja nanošenja štete ili mešanja konkurentnih zemalja ili kompanija, koje rade u neposrednoj blizini".

Osim toga, dokument je usmeren na to da kompanijama koje kopaju resurse na Mesecu obezbedi pravo da postanu vlasnici tih resursa.

Agencija precizira da američki zvaničnici planiraju da u narednim nedeljama formalno razmotre sporazum sa zemljama kao što su Kanada, Japan, članice EU, kao i UAE. Rusija neće biti među tim zemljama u početnoj fazi, što je povezano sa činjenicom da Pentagon "sve češće gleda na Moskvu kao na neprijatelja" zbog navodno "pretećih" manevara ruskih satelita.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pritom, kako je istakao jedan od izvora agencije, ne radi se o nekim "teritorijalnim pretenzijama".

- Ideja je da ako vi nameravate da se približite mestu gde neko radi, a oni su formirali bezbednosnu zonu oko sebe, onda pre toga treba da ih kontaktirate kako biste se konsultovali i utvrdili kako to možete da učinite da bi bilo bezbedno za sve - pojasnio je izvor.

Podsetimo, američka svemirska agencija NASA prošle godine je najavila projekat lunarnog programa "Artemis", koji će se sastojati od tri faze. Poslednja faza programa predviđa sletanje astronauta na Mesec.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading