Korona uzdrmala i velikog Putina: U Rusiji naglo raste broj zaraženih, u bolnicama kao u horor filmovima!

Autor: Republika

Svet

02.05.2020

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo danas je u Rusiji zabeleženo čak 9.623 novih slučajeva korona virusa, što je novi jednodnevni rekordni porast, pa je zvaničan broj slučajeva ove zemlje skočio na 124.054.Više od 64% novih infekcija bilo jena teritoriji Moskve i moskovskog regiona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Kako raste pandemija korona virusa, zdravstveni sistem najgušće naseljenog područja u Rusiji rasteže se do krajnjih granica. Iz bolnica stižu jezivi izveštaji o sve većem broju pacijenata. Oko 9.000 novozaraženih dnevno se pojavljuje širom Rusije i za mnoge od njih nema mesta u bolnicama, a ponestaje i lekova i medicinske opreme, navodi "Moskov tajms". Rusija već danima obara rekorde u broju zaraženih korona virusom, a sada je i premijer te zemlje Mihail Mišustin pozitivno testiran na KOVID-19. Premijer je tokom video konferencije obavestio predsednika Vladimira Putina o rezultatu testa i napomenuo da će vlada nastaviti da radi kao i obično.

Ta vest je došla u trenutku kada je Rusija premašila broj od 124.000 zaraženih. Na globalnoj rang listi, najveća zemlja sveta je sada sedma najpogođenija, sa više slučajeva od Kine, Turske, Irana... I dalje se dobro drži u pogledu smrtnosti, sa nešto više od 1.200 preminulih, s obzirom na to da Kremlj bije glas da često prećutkuje istinu, taj podatak treba uzeti uz dozu rezerve. Zvanična brojka bi značila ogromnu efikasnost u testiranju i lečenju građanja, što demantuju brojna svedočenja iz bolnica, posebno onih van Moskve.

Uzmimo, na primer, grad Ufa. Zdravstveni radnici iz najveće bolnice u gradu uputili su ove nedelje Putinu video apel, zahtevajući punu istragu o tome kako je njihova bolnica postala "nulta tačka" za epidemiju u celom regionu. Kažu da veruju da su lokalne vlasti u martu znale da postoji problem, ali da nisu dostavile validne rezultate laboratorijskih testova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Ne verujemo u podatke iz laboratorija koje kontrolišu regionalne vlasti - kažu zaposleni u bolnici.

Njihova bolnica je 6. aprila stavljena pod dvonedeljni karantin. Medicinsko osoblje je ostalo zatvoreno unutar bolnice bez dovoljno zaštitne opreme i bez mesta za spavanje, a mnogi od njih su morali da nastave da rade i kada su se i sami razboleli. Slična je priča i u drugim ruskim regionima. Bolničke službe ili čitave bolnice se zatvaraju kako bi se sprečilo da virus pobegne, a pacijenti i zaposleni ostaju zarobljeni u "ljudskom inkubatoru". Još jedan video snimak sa glavne klinike za zarazne bolesti u Majkopu pokazuje koliko je strašno stanje u nekim ruskim regionima. Posude prekrivene fekalijama leže ispod bolničkih kreveta i čekaju da budu ispražnjene. U kupatilu nema toalet papira. Posteljina ne izgleda čisto.

- Pod je iz Staljinovog vremena. Od tada nije ni opran - kaže glas iza kamere.

To je sasvim drugačija slika od sjajnih novihbolničkih odeljenja koje gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin deli na svom Tviteru, piše "Skaj njuz".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading