(VIDEO) PRIZOR KOJI NIKADA NIJE VIĐEN U SAD: Desetine taknera sa naftom plove morima, evo šta se krije iza svega!

Autor: kurir.rs, Republika

Svet

30.04.2020

18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog virusa korona stala je svetska ekonomija. Stotine i stotine ogromnih tankera plutaju svetskim morima i zatvaraju prilaze velikim svetskim lukama.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera English
Takneri sa naftom 

Članice Opeka početkom aprila postigle su sporazum o smanjenju dnevne proizvodnje nafte. One će proizvoditi minimalnih 15 miliona barela. Ovog aprila, nezavisno od ove odluke, pala je potražnja za naftom u svetu za čak 29 miliona barela.

Stvorio se nikada viđeni višak nafte, zbog čega su mnogi naftni rezervoari širom sveta napunjeni „do čepa". U takvim uslovima proizvođači i prerađivači nafte počeli su da koriste tankere kao pomorske rezervoare za višak nafte. Zbog viška je krenuo pravi lov na te vrste brodova - ko će pre do tankera.

U tim i takvim okolnostima tankeri su napravili pravu gužvu u najprometnijim morskim prolazima. Čitave kolone stoje ispred velikih naftnih luka i terminala.

Problem prave i sami vlasnici - s jedne strane tankeri se aktivno koriste kao rezervoari za naftu, dok s druge strane vlasnici „ne teraju" tankere, već čekaju kako bi dobili više vremena da pronađu najboljeg kupca.

Lov u mutnom donosi ekstraprofit. Cena najma tankera porasla je za 7-10 puta. Prevoznici namerno smanjuju brzinu isporuka, kako bi imali više vremena da pronađu partnera za potpisivanje najprihvatljivijeg ugovora.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading