Kavasakijeva bolest i korona! Kombinacija koja je pogodila decu u Velikoj Britaniji

Autor:

Svet

28.04.2020

19:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pedijatri u Velikoj Britaniji primetili su da poslednjih nedelja raste broj slučajeva misterioznog sindroma kod dece svih uzrasta u toj zemlji, za koji deluje da bi mogao da bude povezan sa koronavirusom, pa su putem Nacionalne zdravstvene službe (NHS) uputili hitno pisano upozorenje lekarima.

Kavasakijeva bolest

Izveštaji u britanskim medijima o tome šta se dešava su konfuzni, kao i izjave zvaničnika, pa tako nije jasno ni koliko je dece tačno obolelo niti da li ima smrtnih slučajeva.

Gardijan piše da se desetak dece razbolelo od potencijalno fatalne kombinacije simptoma koji se naizgled povezuju sa KOVID-19, uključujući bolove u stomaku i srčane probleme.

Navodi se da deluje da deca imaju neki oblik sindroma toksičnog šoka i da su sva u toliko teškom stanju da su morala da budu primljena na intenzivnu negu, a da najmanje jedno dete prima tretman vantelesne membranske oksigenacije (ECMO), koji se koristi kada je nekome život ugrožen pošto nije u stanju da samostalno diše.

Desetak mališana na intenzivnoj nezi zbog fatalne kombinacije simptoma

Većina obolele dece pati od retke Kavasakijeve bolesti, koja je glavni uzročnik srčanih oboljenja kod britanske populacije mlađe od 18 godina.

Šta je Kavasakijeva bolest

- naziva se i (Kavasakijev) sindrom limfnih čvorova

- relativno retka autoimuna bolest koja se manifestuje vaskulitisom ili sistemskim nekrotizirajućim zapaljenjem zidova srednje velikih i malih krvnih sudova, udruženim sa promenama na sluznicama i uvećanjem limfnih čvorova

- uglavnom se javlja kod dece ispod pet godina starosti

- Ovakvi slučajevi javljaju se kada neko ko pati od Kavasakijeve bolesti oboli od KOVID-19 i to dovede do komplikacija - kazao je izvor iz NHS ovom listu.

DEO DECE BEZ VIRUSA

Skaj njuz prenosi izjavu glavnog medicinskog savetnika britanske vlade Krisa Vitija, koji je rekao je da postoji mogućnost da su koronavirus i teško obolevanje dece povezani.

Pedijatrijsko društvo poručuje da bi roditelji trebalo da znaju da je ozbiljno razbolevanje od KOVID-19 i dalje veoma retko kod dece.

Društvo je navelo da su neka od dece koja imaju sindrom toksičnog šoka ili atipične simptome Kavasakijeve bolesti, bila pozitivno testirana na KOVID-19, ali da neka nisu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Raste zabrinutost da se inflamatorni sindrom povezan sa SARS-KOV2 pojavio kod dece u Velikoj Britaniji ili da možda postoji još jedan, do sada neidentifikovani infektivni patogen, povezan sa ovim slučajevima - saopštili su pedijatri.

SLUČAJEVI I U ITALIJI

Britanski ministar zdravlja Metju Henkok potvrdio je da su među decom u toj zemlji zabeleženi retki slučajevi inflamatornog sindroma za koji naučnici smatraju da je povezan sa KOVID-19.

Italijanski i britanski naučnici proučavaju moguću povezanost između pandemije koronavirusa i klastera ozbiljnih inflamatornih bolesti među malom decom koja od simptoma ispoljavaju visoku temperaturu i otečenost arterija.

Doktori u severnoj Italiji prijavili su neuobičajeno veliki broj teških slučajeva Kavasakijeve bolesti dece mlađe od devet godina, bolesti koja je česta samo u delovima Azije.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading