Britanci tvrde da Kovid-19 najviše pogađa osobe tamnije puti

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

26.04.2020

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Statistički podaci u Velikoj Britaniji pokazuju da su etničke manjine, a posebno crnci, mnogo više pogođene bolešću i puno je verovatnije da će umreti nakon sto se zaraze Kovidom-19.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ovakve ocene preneo je portal Evropa tudej na osnovu studije koja pokazuje Velikoj Britaniji, gđe je etnička raznolikost mnogo raširenija nego drugde podaci pokazuju da ne-bijelci umiru vise od zaraze Kovid-19.

Sudija je urađen na bazi podataka britanskog Nacionalnog Sistema za Zdravstvo i Nacionalnog Statistickog Zavoda, preneo je Tajms sa podacima koji govore da stopa smrtinosti pokazuje da na svakih 100. 000 stanovnika, do sada korona virus pogodio 23 odsto "belih" Britanca, 27 odsto osoba azijskog porijekla i čak 43 odsto onih koji su poreklom iz Afrike.

Podaci takođe otkrivaju velike razlike u okviru iste etničke manjine: stopa smrtnosti za građane podreklom iz Bangladeša je 20 odsto na 100 hiljada, sto je niži procenat nego broj preminulih britanskih belaca, dok smrtnost među onima koji su prijeklom iz Kariba, taj postotak čak dostiže 69odsto .

- Svako ko tvrdi da ovaj virus ne diskriminise, ili ne gleda brojeve ili ne želi priznati istinu - kazao je za britanski list Trevor Filips (Trevor Phillips), bivši šef Odbora za ljudska prava, od koga je vlada zatražila da analizira podatke o tome da li Kovid-19 pogađa nejednako građane razlicitog etnickog porijekla: crnce, azijate, i druge pripadnike etnickih manjina.

Podaci koje je objavio Nacionalni centar za reviziju i istraživanje pokazali su da je do sada od 2249 kritično bolesnih pacijenata u intenzivnoj nezi njih više od 30 odsto je pripadalo etnickom poreklu drugacijem od belaca, koji u Britaniji cine samo 19 odsto ukupnog broja stanovnika.

Najveći uticaj virus ima na crnu zajednicu i verovatno nije povezan s pitanjima "rase", već s socijalnim pitanjima.

Pisac poreklom iz Sri Lanke, Ambalavaner Sivanandan, koji je i direktor emeritus Instituta za rase u Londonu kaze :" Danas je linija boje koze, linija siromaštva. Nažalost, čini se da to još uvek važi u Velikoj Britaniji kao i u Sjedinjenim Državama, gđe podaci govore o ogromnoj nesrazmeri između smrti belaca i crnaca".

Podatke o stopi smrtnosti među ljudima razlicitog etnickog porijeka, komentarisao je i gradonacelnik Londona Sadik Kan (njegova porodica je poreklom iz Pakistana).

- Neugodna je istina da su ljudi koji pripadaju etničkim manjinama većinom oni koji žive u siromašnom i pretrpanom stanovima ili u porodicama u kojima više generacija zivi pod jednim krovom. I činjenica je da oni imaju veću verojatnocu da će živeti u siromaštvu ili raditi na nesigurnim poslovima sa niskim platama, a mnogi jednostavno nemaju taj luksuz da mogu sigurno raditi od kuće za vreme karantene - rekao je gradonacelnik Londona Kan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading