Za primer drugima: Italijanska naučnica prva dobrovoljno primila vakcinu protiv Kovida-19

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

25.04.2020

12:36

Italijanska naučnica Elisa Granato je prva osoba kojoj je dobrovoljno ubrizgana nova test vakcina protiv Kovid-19.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Testiranje se nastavlja vakcinacijom jos 550 volontera i ako se pokaze uspesnom, zastita protiv koronavirusa mogao bi biti spremna vec u septembru.

Probna vakcina je rezultat anglo-italijanskog partnerstva rođenog iz saradnje između Advent-IRBM-a, malog bioinženjerskog poduzeća, smeštenog u Pomeziji, nadomak Rima i Instituta Jenner sa Univerziteta u Oxfordu, Engleska.

Tim je ubrzao istraživanje poslednjih sedmica zbog sve većeg broja smrti i infekcija od novog koronavirusa. Trenutno sirom sveta oko 40 naucnih timova ubrzano radi na otkrivanju vakcine protiv koronavirusa. Prednost ovoga projekta je sto se zasniva na platformi koristenoj za vakcinu protiv ebole.

Šef engleskog tima, virolog Sarah Gilbert, rekla je da je optimistična u pogledu rezultata studija i veruje da će vakcina delovati.

- Lično sam vrlo uverena. Mislim da, s dobrim stepenom optimizma, postoje odlične mogućnosti da će to uspjeti - rekla je dr. Gilbert.

Cilj je da vakcina bude spremna za jesen, tako da već u septembru bi mogli biti, u milionskim dozama, vakcinisani zdravstveni radnici i snage za sprovođenje zakona.

- U normalno vreme, potrebnne su godine da bi se doslo do ove faze - rekao je engkleski ministar zdravlja Mat Hankok (Matt Hancock).

U Engleskoj jos jedan tim, Kraljevskog Koledza u Londonu, radi na drugoj varijanti vakcine protiv koronavirusa.

Vlada u Londonu je ulozila vise od 20 miliona evra za pronalazenje vakcine, a jos dodatnih 20 miliona evra naucne institucije.

- Znamo da je postupak razvoja vakcine sacinjen od pokušaja i greška, neizvesnost je velika, ali prednosti da budemo prva zemlja na svetu koja je razvila vakcinu su ogromne, i odlucili smo da naucnicima stavimo sve resurse koji su im potrebni kako bi što prije povećali svoje šanse za uspeh - rekao je Hankok.

Komentari (0)

Loading