Naučnici iz Nemačke došli do revolucionarnog otkrića? Ako ste preležali neki vid koronavirusa, verovatno imate imunitet na Kovid-19

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

25.04.2020

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučni tim oko nemačkog virologa Kristijana Drostena ustanovio je da bi osoba koja je već bolovala od neke druge vrste koronavirusa mogla biti imuna na aktuelni Kovid-19.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Foto: Ilustracija

Drosten i njegove kolege sa berlinskog Šaritea, naime, ukazali su da određena ranija obolenja mogu voditi ka imunitetu protiv koronavirusa.

Drosten je objasnio da su istražili T-ćelije kod pacijenata koji su već izlečeni od koronavirusa i kod onih koji nisu inficirani.

- Iznenadili smo se kad smo videli da kod 34 odsto pacijenata postoje reaktivne T-ćelije, iako nikada nisu bili u kontaktu sa SARS-COV2 virusom - objasnio je Drosten.

Kako kaže, postoje sličnosti u strukturi između četiri koronavirusa koji su već bili pooznati i novog SARS-COV 2.

U tom bi slučaju, kako objašnjava, ranije obolenje koje je bilo izazvan o jednim od četiri već poznata koronavirusa moglo da bude objašnjenje imuniteta protiv aktuelnog virusa.

Drosten je kazao da je ovo prvo takvo zapažanje u svetu i ujedno je upozorio na preteranu interpretaciju rezultata.

Takođe, naveo je da se ne sme isključiti mogućnost da je jedna trećina stanovništva imuna.

On smatra da se objašnjenje za blaži ili asimptomatičan tok obolenja može naći i u činjenici da su na početku epidemije ljudi bili pogođeni manjem broju virusa ili da su bili u boljem opštem zdravstvenom stanju.

Broj umrlih se, smatra, neće menjati i zaključuje da se ne treba očekivati da jedna jednostavna naučna informacija može da promeni tok epidemije ili pak sudbinu pandemije u Nemačkoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading