Ameri u frci zbog džina sa Istoka: 90 odsto građana SAD smatra Kinu pretnjom

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

21.04.2020

20:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci su sve više neprijateljski nastrojeni prema Kini dok pandemija korona virusa pustoši američku i globalnu ekonomiju, navodi se u istraživanju objavljenom danas u SAD. Smatra se da je takvom stavu doprinela i kampanja Trampove administracije protiv Kine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje, koje je prošlog meseca sproveo nestranački istraživački centar Pev, pokazuje da čak dve trećine anketiranih (66 odsto) nisu naklonjeni Kini.

To je značajan skok u odnosu na 20 odsto, koliko je bilo pre nego što je predsednik Donald Tramp ušao u Belu kuću 2017 godine.

Rezultati pokazuju da Trampova optuživanja da je nemarnost Kine dovela do pandemije, imaju uticaja na tamošnje stanovništvo.

Istraživanje pokazuje i da na tako naglu promenu stava većine Amerikanaca dobrim delom uticaj ima i trgovinski rat Kine i SAD. Pokazatelj je to što je rast netrpeljivosti prema Kini najviše porastao 2019. godine, a u martu, u jeku pandemije, nije bilo značajnih promena.

Dalje, Amerikanci smatraju da su SAD i pored pandemije najjača vojna i ekonomska sila, pa tako 91 odsto ispitanika vruje da je svetu bolje pod američkim nego kineskim vođstvom.

Oko 90 odsto njih smatra kineski rast i uticaj pretnjom.

Ono što je možda direktno doprinelo povećanju negativnih stavova su jesu kritike upućejene Kini o pitanjima ljudskih prava, uključujući progon verskih manjina.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading