Naučnici iz Vuhana došli do frapantnog otkrića: Covid-19 napada OVE organe

Autor: srbijadanas.rs, republika.rs

Svet

19.04.2020

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje sprovedeno na pacijentima u kineskom gradu Vuhanu, prvom najvećem žarištu koronavirusa, pokazalo je da ova infekcija oštećuje mozak i nervni sistem polovine teško obolelih pacijenata i trećine svih zaraženih.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Simptomi koji mogu da se jave kod takvih pacijenata jesu glavobolja, nejasan govor, posrnuće tokom hoda, napadi, neuropatske bolove.... Ova studija po prvi put je dovela u relaciju moždane probleme i koronavirus, uz sugestiju da ovakvi simptomi mogu da ukažu na pacijente visokog rizika.

U istraživanje je uključeno 214 pacijenata iz bolnice u Vuhanu, a sprovodilo se od sredine januara do sredine februara pod vođstvom neurologa Bo Hua sa Univerziteta Huazhong za nauku i tehnologiju.

-Od ispitanika je njih 78, odnosno 36, 4 odsto, imalo neku vrstu neuroloških simptoma. U poređenju sa pacijentima sa blagom infekcijom, teško oboleli bili su u najvećem broju starijih godina, već su imali narušeno zdravlje, sa akcentom na hipertenziju, a pokazivali su manje karakterističnih simptoma Kovida-19 poput temperature i kašlja.

Pacijenti s težom infekcijom pokazivali su neurološke simptome, poput cerebrovaskularnih bolesti (5 naspram 1), gubitka svesti (13 naspram 3) i povreda skeletnog mišića (17 naspram 6)- navodi se u studiji.

Kineski naučnici savetovali su lekarima da ako tokom pandemije korona virusa nalete na takvog pacijenta, uzmu u obzir teški akutni respiratorni sindrom izazvan korona virusom kao diferencijalnu dijagnozu .Tvrde da će tako umanjiti šanse za kasnu ili pogrešnu dijagnozu, te da će to sprečiti dalji prenos virusa.

- Zapažanje neuroloških komplikacije kod jednog dela zaraženih pacijenata jeste vredna primene, ali ne bi trebalo da odvlači pažnju od glavnog problema, odnosno akutonog respiratornog distres sindroma - smata virolog Jan Džon sa Univerziteta Riding u Velikoj Britaniji.

- Gotovo polovina ovde navedenih pacijenata imala je neke zdravstvene probleme od ranije i nema direktnih podataka o prisustvu virusa na neurološkim lokacijama. Viremija, prisustvo virusa u cirkulaciji, odakle može da pristupi nervnom tkivu, javljala se prilikom SARS-a (još jedan tip korona virusa), ali ne kod svih pacijenata, i uvek je bila prolazna. To se događa, ali to uglavnom nije ono što rade korona virusi - dodaje ovaj stručnjak.

- U ovom trenutku na neurološke komplikacije najbolje je gledati kao na posledicu ozbiljnosti bolesti Kovid-19, a ne kao na novi simptom - zaključuje Džons.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading