Sreća nema nikakve veze s tim: Stručnjaci otkrili zašto je jug Italije otporniji na koronu

Autor: Mediji

Svet

17.04.2020

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon sto je epidemija koronavirusa napravila pravi masakr u najbogatijoj italijanskoj pokrajini, Lombardiji, na severu zemlje, mnogi su strahovali da će bilans pandemije na siromašnom Jugu biti još gori, ali desilo se suprotno, između ostalog, kako ocenjuju neki stručnaci što su se pripremili na vreme, ali i zbog načina života na jugu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Italija u borbi sa koronom

Uprkos tome što su zdravstvene ustanove na Jugu slabije opremljene, siromašnije i lošije organizovane, širenje koronavirusa u južnim italijanskim regijama, kao Kampanji, i jugu uopšte, je od početka bilo pod kontrolom i sve do sada broj zarazenih i preminulih je mnogo manji.

Stručnjaci kažu da sreća nema nikakve veze s tim.

Prvi razlog je gotovo očigledan: Regija Kampanija je imala priliku preduzeti mere zatvaranja, unaperd, jer je virus u odnosu na severne regije virus je došao kasnije.

Stručnjaci skreću pažnju na još dva faktora koja su bila presudna u uspešnom ratu protiv "čudovišta".

Jedan je veština lekara Kampanje: njihova profesionalnost i izvanredna sposobnost prilagođavanja teškim situacijama bili su osnovni.

Lekari iz Kampanje su gotovo svaki dan (a ne samo u vreme koronavirusa) primorani da rade u teškim i nesigurnim uslovima, da se bore sa stalnom nestašicom bolničkih kreveta i čestih napada rodbine pacijenata na lekare.

Rad u vanrednim okolnostima je gotovo normalan u bolnicama u Kampanji. To iskustvo je omogućilo medicinskom osoblju Juga da ne poklekne pred pandemijom, da dobro organizuje pristup hitnoj pomoći i da savršeno upravljaju nedostatkom bolničkih kreveta .

Postoji još jedno objašnjenje zašto je broj preminulih od koronavirusa na Jugu vrlo nizak: to je čvrsta porodična mreža koja u Kampanji, za razliku od severa, preživljava.

U Kampanji stariji se retko smeštaju u staračke domove.

Roditelji, dede i bake nastavljaju da žive s decom i unucima. To je sprečilo masakr među starijim ljudima, koji se desio u starackim domovima u drugim delovima Italije.

Kombinacija tri faktora približava Kampaniju pobedi, ocenjuju mediji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading