TRAMP SE MIRI SA POBUNJENICIMA

Autor:

Svet

15.04.2020

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan nakon dramatičnog obraćanja američkog predsednika Donalda Trampa da je u SAD on taj koji ima apsolutnu moć odlučivanja o ublažavanju mera protiv koronavirusa, šef Bele kuće ublažio je stav prema guvernerima saveznih država koji su se ujedinili protiv njega.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Neću vršiti pritisak ni na jednog guvernera da otvori (državu) - kazao je Tramp i dodao da nema nikakav problem s tim da guverneri sami donose odluke kada će ublažiti mere protiv KOVID-19 u svojim državama.

NBC njuz navodi da je Tramp promenio mišljenje nakon što su guverneri država na severoistoku i pacifičkoj obali SAD napravili regionalne paktove oko planova za ponovno pokretanje privrede, formirajući ujedinjene političke frontove za slučaj da moraju da se suprotstave Beloj kući.

Navodi se da je demokratski guverner Njujorka Endru Kuomo, koji je odmah nakon Trampovog obraćanja poručio da ga neće slušati i da Amerika nije kraljevina, formirao savez sedam država zajedno sa guvernerima Filom Marfijem iz Nju Džersija, Nedom Lamontom iz Konektikata, Tomom Volfom iz Pensilvanije, Džonom Kernijem iz Delavera i Đinom Rajmondo iz Rod Ajlenda. Istovremeno, na zapadnoj obali Amerike savezne države Vašington, Oregon i Kalifornija objavile su da su napravile sličan pakt.

ČINJENICE - Koje države se protive Trampu?

 

SEVEROISTOK SAD: Njujork, Nju Džersi, Konektikat, Pensilvanija, Delaver i Rod Ajlend

ZAPADNA OBALA: Vašington, Oregon i Kalifornija

Na Trampovu prvobitnu objavu da će on odlučivati o ublažavanju mera u celoj Americi reagovala je predsednica američkog medicinskog udruženja Patris Heris, koja je ocenila da je reč o "opasnom koraku u pogrešnom smeru koji neće olakšati nanošenje poraza KOVID-19" i pozvala predsednika da je preispita.

Broj žrtava koronavirusa u SAD premašio je 25.500 preminulih, dok je zaraženo najmanje 600.000 ljudi. U najteže pogođenoj državi Njujork, gde je zabeležena gotovo polovina od ukupnog broja žrtava, prvi put od izbijanja epidemije pao je broj hospitalizovanih pacijenata, što je, po rečima guvernera Kuoma, znak da se kriza možda približava vrhuncu.

- Počećete da odvrćete ventil te ekonomske aktivnosti, ali ga odvrćete veoma polako. Otvaraćete ekonomiju, slati na posao više radnika, ali ćete to raditi oprezno, polako i pametno - rekao Kuomo.

Tramp je prethodno kazao da ne odbacuje mogućnost ublažavanja restriktivnih mera u nekim državama krajem aprila.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading