Bela udovica ubijena sa sinom u Siriji?!

Autor: Tanjug

Svet

12.10.2017

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Seli Džons, britanska džihadistkinja poznata pod nadimkom Bela udovica, koja je putem interneta vrbovala ljude za članstvo u Islamskoj državi, ubijena je u Siriji u napadu američkog drona zajedno sa svojim 12-godišnjim sinom, navodi danas britanski list San (The Sun).

RepublikaFoto: youtube.com/Conflict Studies
Britanski tabloid danas objavio da je ubijena Bela udovica

Džonsonovoj, koja je poreklom iz južne Engleske i primila je islam, britanska štampa dala je nadimak Bela udovica nakon što je njen suprug Žinid Hisejn, takođe ekstremista Islamske države, ubijen u napadu drona 2015, navodi Rojters.

Pozivajući se na neimenovani britanski obaveštajni izvor, koga su o tome navodno obavestile američke kolege, San navodi da su Seli Džons i njen sin ubijeni u junu nadomak sirijske granice sa Irakom, u trenutku kada je pokušavala da pobedne iz uporišta Islamske države u Raki.

Američki obaveštajni zvaničnici, navodi britanski list, rekli su da nisu stoprocentno sigurni da je Džons ubijena jer nije bilo načina da se s lica mesta uzme uzorak DNK, ali da veruju da je ona mrtva.

Poginuo i sin

Pretpostavlja se da je poginuo i njen sin DžoDžo, mada se nije znalo da je on sa njom u vreme kada je izveden napad dronom i nije bio planirana meta, dodaje San.

Ranije se za druge ekstremiste Islamske države tvrdilo da su mrtvi, ali su se oni nakon toga pojavljivali živi, napominje britanska agencija.

Seli Džons, koja je pre nego što je primila džihad bila pevačica u jednom pank bendu, godinama je fascinirala britansku štampu.

Veruje se da je ona napustila svoj dom u Četamu, u južnom okrugu Kentu, 2013. godine i otputovala u Siriju, gde se udala za Hisejna, koga je upoznala na internetu.

Aktivno je vrbovala nove članove Islamske države putem interneta, a ponekad je na društvenim mrežama objavljivala propagandne poruke, uključujući fotografiju na kojoj obučena kao monahinja drži pušku uperenu u kameru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading