AMERIČKI PROFESOR: Vreme je za alijansu sa Rusijom! Kao nekad protiv Hitlera

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

13.04.2020

19:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki istoričar Stiven Koen u gostovanju u podkastu Džona Bečelora izjavio je da je vreme za resetovanje odnosa između SAD i Rusije, pa i alijansu kao u vreme Drugog svetskog rata protiv Hitlera.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Mnogi problemi su slični našim. Veliki broj Moskovljana sedi kući, kao što i Amerikanci u Njujorku i Los Anđelesu to rade. Postoji zabrinutost i nervoza povodom inflacije - i kod nas i kod vas je ima, kao i u celom svetu - primetio je novinar Džon Bečelor.

Američki istoričar Stiven Koen se složio sa njim i dodao da je reakcija Amerikanaca i Rusa na događaje vrlo slična. Ipak, on je primetio i neke razlike.

- Rusi, posebno Moskovljani, preživeli su toliko vanrednih situacija u 20 veku da su genetski spremni za katastrofe. Oni su po tome razlikuju - izjavio je Koen.

Profesor je ukazao na razlike u ponašanju regionalnih vlasti u Rusiji i SAD.

- Iako je različita reakcija na krizu u različitim regionima Rusije, u celini svi političari, za razliku od naših, moraju da uzimaju u obzir mišljenje eksperata. U ovom slučaju - lekara. U tome se pokazuje vertikala vlasti - ne sme se ignorisati ljudsko znanje - rekao je istoričar.

Koen je izrazio nadu da bi nastala situacija mogla da pomogne u otopljavanju odnosa između Moskve i Vašingtona.

- Posebno sada kada nam je potrebno resetovanje odnosa između SAD i Rusije, pa i alijansa kao u vreme Drugog svetskog rata protiv Hitlera. Opasnost virusa stvara tu alijansu ponovo aktuelnom - zaključio je profesor.

Novinar ga je podržao, podsetivši na pomoć SSSR Americi za vreme Drugog svetskog rata.

- Ruzvelt 1942. godine ništa pozitivnio nije imao da kaže američkom narodu. I jedina pozitivna vest je dolazila iz Rusije - Rusi su pobeđivali naciste u velikim bitkama. Ispostavilo se da nam je Rusija potrebna samo u trenicima strašne krize - zaključio je Bečelor.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading