Najtiši uskrs u Italiji do sada: Bez radosti, bez ljudi...

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

12.04.2020

08:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Serđo Matarella, po treći put nakon pocetka pandemije, obratio se Italijanima i porucio da ce i on, kao vecina nacije ovaj praznika provesti sam. Pozvao je građane na disciplinu i postovanje mera zabrane. "Uspecemo, zajedno", porucio je Matarela.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ovakav Uskrs stariji Italijani ne pamte,kako je preko radija posvedocio izvesni Franko, ni u vreme rata, kada su padale bombe,

Crkve su prazne, zvona zvone uzalud jer se niko nece doci na zajednicku misu. Ovaj 12 April, suncan i topao, vise lici na dan zalosti, nego na prole''ni praznik.

Za brojne italijanske porodice je upravo tako, zale jer su izgubili drage.

Epidemija korona virusa pokosila je dede i bake. To je bila generacija Italijana koji su izgradili zemlju nakon Drugog Svetskog Rata, digli zemlju iz pepela i rusevina, i izgradili u drzavu koja je među 10 najbogatijih i najrazvijenih zemalja u svijetu.

Među zrtvama je i stotinu sveštenika, ljudi koji su na pocetku pandemije, kao i lekari, bili u direktnom kontaktu sa zarazenim, bez odgovarajuce zastite, pa su na kraju i sami podlegli virusu.

U medijima se stalno ponavlja da nakon pandemije vise nista nece biti isto. Za veliki broj Italijana je vec tako, suocavaju se sa velikim promenama: pre svega finansijskim.

Mnogi su ostali bez posla, i vec drugi mesec nemaju redovne prihode, mnogi nece bey posla imati novca ni za svecani uskrsnji rucak.

Nadležni su zatrpani desetinama hiljada molbi i elektronskih zahtev a za finasijsku pomoc.

Pored interventnih 400 miliona evra koje je vlada uputila kao hitnu pomoc siromasnima, razmatraju se i druge mere.

Partito Democratico PD (demokratska partija) predlozila je naknadno oporezovanje svih koji godisnje zarađuju vise od 80 hiljada eura, ali su druge partije odbile prijedlog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading