Lideru Katalonije 25 godina robije?

Autor:

Svet

11.10.2017

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Katalonski premijer Karles Pudždemon, koji je u utorak uveče kod stotina hiljada Katalonaca izazvao gorčinu i bes i naterao im suze na oči kada je saopštio da se nezavisnost njihove teritorije od Španije odlaže, mogao bi uskoro da bude uhapšen i osuđen na robiju od 10 do čak 25 godina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Odložio nezavisnost, Pudždemon izaziva suze i bes

Naime, osim što nije ispunio ono što je obećao svom narodu - da će jednostrano proglasiti otcepljenje Katalonije vođen rezultatima referenduma 1. oktobra, on se žestoko zamerio Madridu jer je preksinoć ipak potpisao deklaraciju o nezavisnosti. Taj dokument zaista ima odloženo dejstvo i predviđa pregovore s Madridom, ali oni bi, kako je Pudždemon naglasio u govoru pred katalonskim parlamentom, trebalo da se okončaju samo nezavisnošću Katalonije i nikako drugačije.

To je zato razbesnelo španskog premijera Marijana Rahoja, koji je juče direktno pitao Pudždemona da se izjasni da li je proglasio samostalnu katalonsku državu ili ne. Time je praktično načinio prvi korak u aktiviranju člana 155 ustava Španije, kojim se Madridu daju odrešene ruke da ukine autonomni status Katalonije. To je neviđeni presedan u istoriji demokratskih država koji bi mogao da se okonča hapšenjem Pudždemona i svih onih koji su slepo pratili njegovu separatističku politiku.

- Član 155 ustava pokreće se samo u slučaju ako je ugrožen nacionalni interes zemlje. U tom slučaju bi Pudždemon bio proglašen osobom koja je svesno rušila državu - navode španski mediji, podsećajujući da je kontroverzna ustavna mera u političkim krugovima poznata i kao "nuklearna opcija" zbog efekata koje izaziva.

- Naša vlada se složila da formalno zatraži od katalonske vlade da potvrdi da li je proglasila nezavisnost. Odgovor katalonskog lidera odrediće buduća dešavanja u narednih nekoliko dana. Ako on ponovo uspostavi ustavnu normalnost, time će se staviti tačka na period nestabilnosti i tenzija - naglasio je juče Rahoj nakon hitne jutarnje sednice vlade, a zatim naglasio da je odluka o preduzimanju prvog koraka ka primeni člana 155 ustava usledila zbog bezbednosti španskog naroda.

Rahoj: Vlada u Madridu brine za bezbednost španskog naroda

Podsetimo, Pudždemon je u utorak naveo kako preuzima mandat naroda da Katalonija postane nezavisna republika, ali je ubrzo zatim zatražio da parlament suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti kako bi se započeo dijalog sa vladom Madrida. Tada je u masi od nekoliko stotina hiljada Katalonaca okupljenih na ulicama Barselone najpre nastao muk, a zatim su usledili povici negodovanja i psovke. Mnogi su zaplakali, ističući da je žrtva koju su podneli 1. oktobra, kada su se žestoko sukobili s policijom, bila uzaludna.

Sve je juče pogoršalo saopštenje katalonske vlade, koja je istakla da je Pudždemonova deklaracija o nezavisnosti samo "simboličan akt".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading