RASPLAMSAVA SE RAT! Tramp žestoko udario na direktora SZO

Autor: Tanjug

Svet

10.04.2020

18:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp ponovo je kritikovao direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Adanoma Gebrejesusa, rekavši da je on taj koji politizuje krizu oko globalne pandemije korona virusa, javlja Glas Amerike (VOA).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Tramp je prethodno kritikovao Tedrosa, navodeći da je SZO suviše "orijentisana prema Kini" i da će zato suspendovati finansijska sredstva koja Vašington izdvaja za SZO.

Odgovarajući Trampu, Tedros je pozvao je na jedinstvo i upozorio da ne treba politizovati krizu, podseća VOA.


- Nema potrebe da se Kovid-19 koristi za političke udarce. Nema potrebe. Ima mnogo drugih načina da se dokažete - rekao je Tedros reagujući na Trampove optužbe.

Kako dodaje VOA, Tramp je na to uzvratio rekavši da je Tedros "taj koji politizuje".

- Kada kaže politizovanje, on je taj koji politizuje. To ne bi trebalo da radi, vidtite, mi smo potrošili 450 milijardi, 452 milijardi, skoro 500 milijardi (dolara) prošle godine. Stotine milijardi u prethodnih nekoliko godina. A oni morjau da obave mnogo bolji posao - rekao je predsednik SAD.

Tramp je optužio SZO da je sporo reagovala na pandemiju, iako je, kako podseća VOA, proglasila Kovid-19 hitnim problemom za javno zdravlje na međunardopnom nivou, nedeljama pre nego što su SAD proglasile vanredno stanje.

VOA podseća i da je Tramp ranije pozdravio globalnu ulogu Kine u pandemiji, ističući da je pozitivno to što Peking pomaže drugim zemljama.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading